Polievky sú základom nášho stravovania a zvlášť na jeseň vieme oceniť nielen ich chuť, ale aj výdatnosť. Často dokážu nehradiť aj hlavný chod. No a pokiaľ v nich prevládajú jesenné chute, nemáme dôvod nedať im v jedálničku zelenú. Takže zrejme tušíte, že aj dnešný recept sme vybrali z kategórie polievok zo 120-tich chutných a zdravých receptov Petry Džerengovej, ktoré sústredila v knihe Recepty z terasky.
Krémová kapustová polievka so syrom a pečenými hruškami Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.
Potrebujeme:
- dve hrušky
- jednu polievkovú lyžicu pomletého korenia štyroch farieb
- jednu červenú cibuľu
- pol hlávky červenej kapusty
- dve polievkové lyžice cukru
- jednu čajovú lyžičku mletej rasce
- mleté čierne korenie
- 100 ml suchého červeného vína
- jednu polievkovú lyžicu jablčného alebo vínneho octu
- dve polievkové lyžice smotany na varenie
- 100 gramov syra s modrou plesňou
Postup:
Cibuľu nakrájanú na pol kolieska opražíme v hrnci na troche oleja. Pridáme na prúžky nakrájanú červenú kapustu a miešame na miernom ohni asi 5 minút. Potom pridáme cukor, rascu, mleté čierne korenie, soľ, červené víno a toľko vody, aby bola kúsok nad kapustou. Varíme, kým kapusta nezmäkne, asi 30 minút. Rozmixujeme tyčovým mixérom ,vlejeme smotanu a necháme povrieť. Zložíme z plameňa a dochutíme octom, prípadne soľou a cukrom. Vyberieme z hrušiek jadrovníky, nakrájame ich na plátky, okoreníme čerstvo mletým korením štyroch farieb a opečieme na teflónovej panvici s kvapkou oleja z oboch strán. Polievku podávame s opečenou hruškou a rozmrveným syrom.
Zajtra sa s Petrou Džerengovou naučíme pripravovať Tvarohové guľky pečené v rúre.