Halušky boli v slovenskej kuchyni vari odjakživa. Až nedávno sme prišli na chuť trochu iným cestovinám, s iným názvom, aj inou prípravou. Majú originálny názov-gnocchi. Táto talianska pochúťka sa najčastejšie pripravuje z chlebovej múky, žĺtka a uvarených, pretlačených zemiakov. Gnocchi môžu mať rôzne tvary, ich príprava je jednoduchá a čo je tiež vábivé pre gazdinky, pri ich tvarovaní si vystačíte s rukami. Takže čosi sme vám napovedali, čosi doplníme- v recepte na dnešný deň budú dominovať gnocchi a Petra Džerengová sa s receptom podelila aj s Hanou Michalčíkovou.
Tekvicové gnocchi Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.
Potrebujeme:
- jednu tekvicu Hokkaido/asi 550g/
- 150 g hladkej špaldovej múky
- 50g mletých ovsených vločiek
- 2 vajcia
- 2 čajové lyžičky soli
Na omáčku:
- 250 g čerstvých húb
- jednu väčšiu cibuľu
- jednu čajovú lyžičku mletého čierneho korenia
- dve čajové lyžičky mletej rasce
- dva bobkové listy
- dve čajové lyžičky čili vločiek
- dve čajové lyžičky tymianu/sušeného alebo čerstvého/
- 150 ml smotany na šľahanie
- 100 ml suchého bieleho vína
- 200 ml vody
- olej
- maslo
- hoblinky parmezánu
Postup:
Tekvicu vydlabeme, /nešúpeme/, nakrájame na kocky a pečieme v rúre vyhriatej na 200 stupňov asi 45 minút. Po vychladnutí rozmixujeme, zmiešame s vajcami, soľou, oboma múkami a vypracujeme hladkú hmotu. Na pomúčenej doske vytvarujeme bochník, rozdelíme ho na štyri časti a z každej vytvarujeme valček s priemerom asi dva cm. Pokrájame ho na kúsky, roztlačíme ich vidličkou a ukladáme vedľa seba na dosku alebo plech vyložený papierom na pečenie, aby sa nezlepili. Gnocchi hádžeme do vriacej , osolenej vody a varíme asi 5 minút. Po uvarení ich prepláchneme studenou vodou. Pripravíme si omáčku: v panvici na oleji speníme nakrájanú cibuľku, pridáme korenie, premiešame a vhodíme hudby nakrájané na rovnako veľké kúsky. Pár minút restujeme a pridáme 200 ml vody, jednu čajovú lyžičku soli a dusíme pod pokrievkou asi 10 minút. Keď sa voda odparí, odkryjeme, pridáme víno a zosilníme plameň. Keď sa odparí víno, pridáme sladkú smotanu a varíme do zhustnutia. Podávame s hoblinkami parmezánu.
Zajtra sa s Petrou Džerengovou naučíme pripravovať netradičnú Krémovú kapustovú polievku so syrom a pečenými hruškami.