Aj pri varení sa môžeme správať ekologicky a aj rastlinné jedlá – ak človek vie ako na to – dokážu byť na tanieri rovnocenným kulinárskym zážitkom. Aďa Bezáková pred rokmi prešla na rastlinnú stravu a dnes odovzdáva svoje skúsenosti iným rodinám na komunitných vareniach v Starej jedálni v bratislavských Krasňanoch. Tatiane Šuškovej povedala.
Thajské curry s tekvicou a cícerom Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.
Potrebujeme:
- 2 väčšie cibule
- 2-3 strúčiky cesnaku
- rovnaký kúsok zázvoru
- šťavu z polovice citróna
- 1 PL cukru/čakankového syrupu/medu
- 1 väčšiu tekvicu na pečenie
- 2-3 mrkvy
- brokolica sa tam veľmi hodí, ale nie je nevyhnutná
- 200 g uvareného cíceru / konzervu
- kokosové mlieko z tetrapaku, nie z konzervy
- mletá rímska rasca
- curry korenie
Postup:
Opražíme curry korenie na suchej panvici. Keď začne intenzívne voňať, je hotové. Odstavíme ho. Pečená zelenina do curry: Nakrájame 1 cibuľu na väčšie kúsky, tekvicu, mrkvu, brokolicu (pokojne pridajte akúkoľvek zeleninu podľa gusta, hodia sa tam najmä sladké veci, ako batáty, cuketa a pod.). Vložíme do rúry a pečieme pri vysokej teplote, aby bola zelenina chrumkavá ale opečená. 250 stupňov, tipujem tak 15-20 minút. Kým je zelenina v rúre: Na jemno nakrájame cibuľu, cesnak aj zázvor. Najprv pridáme do hrnca cibuľku. Opečieme, následne pridáme rímsku rascu. Keď začne rasca pekne voňať pridáme cesnak aj zázvor. Po minútke môže ísť niečo sladké, niečo slané a niečo kyslé: čakankový syrup, sójovú omáčku a citrón, ale môže to byť aj cukor, soľ, ocot. Keď sa cukor roztopí (nemusí byť skaramelizovaný), môžeme pridať uvarený cícer a kokosové mlieko, takisto pridám opražené curry korenie. Privedieme k varu, ale naozaj len na pár sekúnd. Pridáme zeleninu z rúry a nechám odležať hodinku, dve. Podávam s ryžou, kúskom citrónu a nasekaným koriandrom.
A zajtra si v kulináriu pripravíme cvikolvé tzatziky.