Cuketatarák

Cuketatarák

Pod skratkou VAR učí na workshopoch v komunitnej Starej jedálni v bratislavských Krasňanoch Aďa Bezáková skupinu domácnosti na spoločných vareniach pripravovať jedlá tak, aby v kuchyni znižovali ekologickú stopu a zvyšovali príjem rastlinných potravín. A pretože v tomto ročnom období sa nám priam ponúkajú na tanier zdravé produkty z našich alebo farmárskych záhrad, Tatiana Šušková dala tohto týždňovému Kulináriu názov Chute jesene. O nich jej Aďa Bezáková povedala.

Cuketatarák Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Na cuketatarák potrebujeme:

Na cuketovú zmes:
- 1 stredne veľká cibuľa
- 1 veľká cuketa
- pol ČL celej rasce
- štipka mletého čierneho korenia
- 1/2 ČL mletej sladkej papriky
- sójová omáčka (najlepšie tamari, lebo tá je bez pšenice)
- olej
- štipka soli

Na dressing:

- 2 ČL horčice (dajú sa kombinovať rôzne druhy)
- 3 ČL kečupu
- 1/2 ČL citrónovej šťavy alebo octu
- strúčik cesnaku
- môžeme pridať: petržlenovú vňať, pažítku, worchester, chilli



Ako na to?
Nastrúhame cuketu, polovicu nahrubo, polovicu na jemno. Vtedy má zmes dobrú konzistenciu. Osolíme, premiešame, necháme odstáť, nech pustí šťavu.
Najemno nakrájanú cibuľku opražíme na oleji, po 3-4 minútach pridáme celú rascu a pražíme do sklovita. Keď začne byť cibuľka už miestami do hneda opečená, pridáme cuketu. Nevyžmýkame ju úplne. Zmes miešame kým sa úplne neprepečie – približne 15 minút. Na posledné 3 minúty pridáme aj papriku a sójovú omáčku. 
Na dressing v miske pripravíme horčicu, kečup, citrónovú šťavu/ocot, čierne korenie, cesnak, variabilné korenia a soľ. Zamiešame a pridáme cuketovú zmes z panvice. Trochu necháme vychladnúť. Cuketu môžeme nahradiť aj cviklou v vtedy máme cviklový tatarák.
Dobrú chuť.
Zajtra si pripravíme nátierku z baklažánov tzv. slovenské baba ganoush.



Autor: Tatiana Šušková

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame