Sezamové prstence

Sezamové prstence

Sezamové prstence ktoré si dnes upečieme sa prípravou podobajú tak trochu koláčom z kysnutého cesta do stredu koláčikov však nebudeme ukladať sladkú plnku, ale naopak - stred vykrojíme a vytvoríme prstenec. Ale viac už povie Beáte Repíkovej profesorka Katarína Horáková, s ktorou si už múku navážime.

Sezamové prstence Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Potrebujeme:

  • 300 gramov polohrubej múky
  • 300 gramov mletých ovsených vločiek
  • 100 gramov celozrnnej múky
  • 1 a pol balíčka sušených kvasníc
  • 3 kávové lyžice cukru
  • 100 gramov sušených marhúľ
  • 200 ml pomarančovej šťavy
  • 3 polievkové lyžice jogurtu s maslom
  • lyžičku soli
  • 1 vaječný bielok
  • lyžičku sezamu


Postup:
 
Múky kvasnice a cukor  zmiešame, marhule nakrájame na kocky, pomaranč šťavu  zmiešame s 200 ml vody ktorú zohrejeme a pridáme ju s marhuľami do cesta, cesto vymiesime a necháme postáť 30 minút. Maslo rozpustíme a potrieme ním plech. Cesto rozdelíme na 12 guliek,  položíme ich na plech a potrieme maslom, necháme ich vykysnúť tak že do nich urobíme dierku, a vytvoríme z nich prstenec. 1 liter vody plus cukor necháme zovrieť a rúru zohrejeme na 220 stupňov. Ďalšiu vodu dáme do ohňovzdornej misy a položíme na spodok rúry.
Prstence dáme na jednu minútu do horúcej vody a položíme na plech  potom zmiešame jednu lyžičku vody s bielkom, potrieme ňou prstenec a ešte ho posypeme sezamom. Pečieme do zlatista.
V nedeľu si pripravíme orechovo-syrové zapekané rezne. 

Autor: Beáta Repíková

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame