Sezamové prstence ktoré si dnes upečieme sa prípravou podobajú tak trochu koláčom z kysnutého cesta do stredu koláčikov však nebudeme ukladať sladkú plnku, ale naopak - stred vykrojíme a vytvoríme prstenec. Ale viac už povie Beáte Repíkovej profesorka Katarína Horáková, s ktorou si už múku navážime.
Sezamové prstence Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.
Potrebujeme:
- 300 gramov polohrubej múky
- 300 gramov mletých ovsených vločiek
- 100 gramov celozrnnej múky
- 1 a pol balíčka sušených kvasníc
- 3 kávové lyžice cukru
- 100 gramov sušených marhúľ
- 200 ml pomarančovej šťavy
- 3 polievkové lyžice jogurtu s maslom
- lyžičku soli
- 1 vaječný bielok
- lyžičku sezamu
Postup:
Múky kvasnice a cukor zmiešame, marhule nakrájame na kocky, pomaranč šťavu zmiešame s 200 ml vody ktorú zohrejeme a pridáme ju s marhuľami do cesta, cesto vymiesime a necháme postáť 30 minút. Maslo rozpustíme a potrieme ním plech. Cesto rozdelíme na 12 guliek, položíme ich na plech a potrieme maslom, necháme ich vykysnúť tak že do nich urobíme dierku, a vytvoríme z nich prstenec. 1 liter vody plus cukor necháme zovrieť a rúru zohrejeme na 220 stupňov. Ďalšiu vodu dáme do ohňovzdornej misy a položíme na spodok rúry.
Prstence dáme na jednu minútu do horúcej vody a položíme na plech potom zmiešame jednu lyžičku vody s bielkom, potrieme ňou prstenec a ešte ho posypeme sezamom. Pečieme do zlatista.
V nedeľu si pripravíme orechovo-syrové zapekané rezne.