Cvikla, ktorú si dnes pripravíme v cestíčku, obsahuje antistresový minerálny prvok horčík, veľa draslíka a predovšetkým železo a kyselinu listovú. Autorkou receptu je profesora Katarína Horáková s ktorou aj dnes varí Beáta Repíková. O chvíľu ochutnáme. Najskôr však nakupujeme, čo potrebujeme.
Mangovo-arašidové pyré s krúžkami repy Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.
Potrebujeme:
- 100 g pšeničnej múky
- 100 g ryžovej múky
- 2 vaječné žĺtky
- morská soľ
- 1 kg červenej repy
- šťava z 1 citróna
- 1 zrelé mango
- polovica papriky čili
- 50 g pražených arašidov
- 75 g nízkotučného jogurtu
- 1 KL korenia karí
- čierne korenie
- olej na fritovanie
Postup:
1. Zmiešame obe múky s 220 ml ľadovo studenej vody, pridáme žĺtky, pol KL soli, vypracujeme hladké cesto a prikryjeme. Hodinu po odstavení doň pridáme ďalších 200 ml studenej vody.
2. Vo vode, do ktorej pridáme 1 KL citrónovej šťavy, varíme asi tridsať minút neošúpanú cviklu. Očistíme mango, ošúpeme, zbavíme ho semena a dužinu nakrájame. Potom zmixujeme mango, čili a arašidy na pyré, pridáme jogurt, korenie karí a dochutíme korením a citrónovou šťavou.
3. Varenú cviklu ošúpeme, nakrájame na plátky hrubé pol centimetra a vysušíme ich na kuchynskom papieri. Vo veľkej panvici alebo vo fritovanej nádobe rozpálime olej, plátky cvikly ponoríme do pripraveného cesta a vyprážame v horúcom oleji do zlatohneda. Z vypražených plátkov odstránime prebytočný olej a servírujeme aj s mangovým pyré. Jedna porcia obsahuje asi 1 890 kJ = 450 kcal. Čas prípravy: (bez čakacej doby) asi 60 minút.