Dnes si pripravíme ďalšie chutné jedlo s jesennou arómou. V ľahkej petržlenovo-horčicovej omáčke podusíme dubáky. Beáte Repíkovej viac povedala profesorka Katarína Horáková, keď sa spolu vybrali na nákup. Tak na čo nesmieme zabudnúť pred varením, čo si nakúpime?
Dubáky v petržlenovo-horčicovej omáčke Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.
Potrebujeme:
- 3/4 litra kravského alebo sójového mlieka
- soľ
- biele korenie
- muškátový oriešok
- hubové korenie
- 150 g krupice
- 50 g tofu
- 2 vaječné žĺtky
- 1 hlávku kelu
- 1 väčšiu cibuľa
- 500 g hríbov
- 1 PL olivového oleja
- 150 ml vody
- 1 KL horčice
- 1/2 zväzku čerstvej petržlenovej vňate
Postup:
1. Mlieko, soľ a korenie dáme zovrieť a primiešame do toho krupicu. Zohrievame asi desať minút na malom plameni, potom krupicu odstavíme z ohňa a necháme trochu vychladnúť.
2. Do krupicovej masy primiešame vaječné žĺtky a 4 PL nastrúhaného tofu. Dáme odležať asi na pätnásť minút na plech potretý olejom. Potom postupne vykrajujeme a formujeme halušky, ktoré ukladáme do ohňovzdornej misy. Pečieme približne desať minút dozlatista na 220 °C (pri horúco vzdušnom pečení pri 200°C a na plyne stupeň 4).
3. Odstránime vonkajšie listy kelu, zvyšok rozštvrtíme a hlúb vykrojíme. Kel nakrájame na plátky, cibuľu najemno a hríby tiež na plátky. Rozpálime olej a cibuľu s hubami podusíme, pridáme kel, zamiešame, podlejeme vodou a všetko dusíme asi desať minút. Potom pridáme horčicu, soľ a korenie. Najemno nasekáme petržlenovú vňať a pridáme ju do omáčky. Servírujeme s krupicovými haluškami. Jedna porcia obsahuje asi 1 930 kJ = 460 kcal. Čas prípravy: asi 75 minút.
Zajtra podávame mangovo-arašidové pyré s obalenými krúžkami z repy.