Ani dnes nevynecháme tradičnú rubriku Kulinárium. Slinky sa nám budú zbiehať na skutočnú špecialitu.
Pripraví nám ju šéfkuchár Ľubomír Herko, s ktorým sa môžu porozprávať aj návštevníci tohtoročného Agrokomplexu. Viac povedal Michalovi Hercegovi.
Steak s dubákovou omáčkou Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.
Potrebujeme hovädziu sviečkovicu, soľ, čierne korenie, maslo, zeleninový vývar, poprípade bujón a čerstvé dubáky. Sviečkovicu očistíme, narežeme ju na trojcentimetrové kúsky, ktoré potrieme olivovým olejom. Steaky necháme v chladničke zakryté asi dvanásť hodín. Pred uložením na panvicu ich potrieme slnečnicovým alebo olivovým olejom a z každej strany ich minútku opečieme. Pred uložením na panvicu mäso nesolíme ani nekoreníme, pretože soľ vyťahuje vlhkosť a upcháva póry. Až po krátkom opečení mäso nasolíme a okoreníme. Rúru si nahrejeme na sto osemdesiat stupňov. Steaky dáme na plech asi na desať minút. Steak podávame s dubákovou omáčkou. Na ňu potrebujeme olivový olej, pridáme maslo, nakrájané čerstvé dubáky, soľ, čierne korenie. Dubáky orestujeme zo všetkých strán, pridáme deci vývaru, studené maslo na zahustenie, trošku červenej papriky. Ak máme, pridáme čerstvé bylinky ako rozmarín či tymián. Po vytiahnutí z rúry steaky prelejeme touto omáčkou a servírujeme k nim dobré domáce hranolčeky.