Jednotlivé ročné obdobia sa odrážajú aj v príprave jedál v našich domácnostiach. Dnes si pripravíme špecialitu z toho, čo nám ponúka aktuálne jeseň - cesnakové lazane s hubami. Beáta Repíková je už v našej rozhlasovej kuchyni s profesorkou Katarínou Horákovou a pýta sa najskôr na to, čo si vložíme do nákupného košíka – keď chceme variť podľa dnešného receptu?
Kapustné listy s hubami Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.
Potrebujeme:
- stredne veľkú kapustu
- 0,5 kg húb
- 2 cibule
- 2 cesnakové strúčiky
- 2 – 4 rajčiny
- čerstvú petržlenovú vňať
- tymian
- majorán
- 150g syra Gouda
- 150 g parmezánu
- 300g mozzarelly
- 150ml zeleninového vývaru
- 150ml šľahačky
- 1 polievkovú lyžicu octu
- za hrsť sušených višní
- 3 vaječné žĺtky
- 1 polievkovú lyžicu oleja
- biele korenie
- muškátový oriešok
Postup:
Do hrnca s horúcou vodou vložíme kapustu, blanšírujeme ju. Potom kapustné listy rozoberieme a necháme ich vychladnúť. Po ich vychladnutí vyrežeme hrubú žilu z listov a opäť blanšírujeme vo zvyšnej vode asi minútu. Listy necháme vychladnúť. Potom zvyšok kapusty nadrobno nakrájame. Rajčiny zbavíme šupy a jadierok, nakrájame ich na drobno tak ako aj huby, ktoré neumývame. Tretím krokom je krájanie cibule, cesnaku a syru. Napokon uvaríme zeleninový vývar, šľahačku a višňový ocot i sušené višne a po vychladnutí masy pridáme do nej žĺtky a napokon uvarenú omáčku osolíme a okoreníme. Formu na pečenie dôkladne vymastíme, vkladáme do nej kapustové listy, ktoré prekladáme hubami, rajčinami a mozzarellou. Vrch prikryjeme kapustnými listami a tesne pred pečením polejeme pripravenou omáčku. Dobrú chuť Vám prajeme.
Zajtra si pripravíme cuketu netradične - s ovsenými vločkami.