Tým z vás, ktorí pochádzate z východného Slovenska sú džatky, ktoré sme pripravovali v našom kulináriu včera zaiste známe. A možno ste už ochutnali aj mačanku. Dnes ju pre vás pripravuje Viera Horáková spolu s Dagmar Halenkovičovou . Pripravuje východniarske špeciality aj pre svoju rodinu?
Mačanka Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.
Na prípravu mačanky potrebujete:
- 150 gramov slaniny
- 2 hrste hríbov
- liter mlieka
- 4 polievkové lyžice hladkej múky
- 3 deci šťavy z kyslej kapusty
- soľ
- čierne korenie
Postup:
Slaninu osmažíme, pridáme hladkú múku a urobíme zásmažku. Zalejeme vodou a pridáme šťavu z kapusty. Hríby 15 minút povaríme, scedíme, pridáme ich do hrnca so zápražkou a povaríme ďalších 15 minút. Hladkú múku zmiešame s mliekom a vylejeme do mačanky. Necháme prevrieť, dochutíme soľou a čiernym korením. Podávame s chlebom, alebo zemiakmi.
Zajtra si pripravíme špekáčiky na čiernom pive.