Odborníci na výživu čoraz nástojčivejšie radia, aby sme jedli, čo najmenej priemyselne spracovaných potravín a aby sme kvantitu nahradili kvalitou. „Vyznavačka“ tejto filozofie nutričná poradkyňa a stredoškolská pedagogička zaoberajúca sa zdravou výživou Janka Trebulová, takto zareagovala na otázku svojej asistentky v kuchyni Janky Bleyovej - čo bude pripravovať na dnešný obed.
Treska s bylinkovo-limetkovou omáčkou a batátovými plackami Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.
Potrebujeme:
- 25 gramov masla
- hrsť čerstvej bazalky
- hrsť čerstvej petržlenovej vňate
- šťava z pol limetky
- mleté čierne korenie
- soľ
Na batátové mini placky:
- dva väčšie batáty - takzvané sladké zemiaky
- jeden žĺtok
- dve polievkové lyžice hladkej špaldovej múky
- soľ
- dva okolo 150 gramov filet z tresky
Postup:
Batátové mini placky- Celé batáty v šupke upečieme v rúre pri 200 stupňoch úplne domäkka. Po upečení batáty ošúpeme, vložíme do misky, pridáme ostatné suroviny a vidličkou vymiešame na kašu. Na panvici rozohrejeme trošku olivového oleja a z batátovej zmesi odoberieme vždy lyžicu zmesi, ktorú pridáme na panvicu a vytvarujeme do menšej placky. Z každej strany opečieme 2-3 minúty dozlatista.
Bylinkovo-limetková omáčka - Maslo rozpustíme na miernom plameni, pridáme limetkovú šťavu, mleté čierne korenie, trocha soli a najemno nasekanú bazalku a petržlenovú vňať. Zľahka premiešame a plameň vypneme. Tresku ochutíme soľou a mletým čiernym korením a pripravíme ju na pare, zostane šťavnatejšia ako keď ju upečieme.