Polievku považovali naši predkovia za neodmysliteľný základ obeda. V mnohých slovenských rodinách, si však jej členovia - ani dnes nedokážu predstaviť obed bez sýtej a výživnej polievky. Slovo má nutričná poradkyňa Janka Trebulová, ktorá sa v kuchyni pohybuje s mojou kolegyňou Jankou Bleyovou.
Tekvicová polievka Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.
Potrebujeme:
- 500g hokaido tekvica
- jednu najemno nakrájanú cibuľu
- jedno zelené jablko
- zo 3 strúčiky cesnaku
- polievkovú lyžicu olivového oleja
- čajovú lyžičku karí korenia
- štipku mletej škorice a muškátového orieška
- hrsť čerstvej bazalky
- soľ
- tekvicový olej
- nasucho opražené tekvicové semienka
Postup:
Tekvicu umyjeme a nakrájame na menšie kocky. Jablko ošúpeme a taktiež nakrájame na malé kocky spolu s cibuľou. V hrnci rozohrejeme olivový olej, pridáme tekvicu, jablko, cibuľu, celé strúčiky cesnaku, dochutíme karí korením, soľou, štipkou škorice, muškátovým orieškom a opečieme cca 1 minútu. Potom všetko zalejeme vývarom a necháme na miernom ohni variť domäkka približne 15 minút. Nakoniec do zmesi pridáme čerstvé lístky bazalky a rozmixujeme ponorným mixérom dohladka. Podávame s opečenými tekvicovými semienkami a troškou tekvicového oleja.
V zajtrajšom kulináriu budú mať zase sólo Lievance.
Čím je tekvica jedinečná potravina?
Tekvica pochádza zo Strednej Ameriky a odtiaľ sa cez Severnú Ameriku dostala do Európy. Dnes ju u nás pestujú mnohí záhradkári, sezónnou zberu je jeseň. Dužina a šťava veľkých a ťažkých tekvíc nám paradoxne pomáha zbaviť sa prebytočných kilogramov a tukových vankúšikov. Tekvicové jadierka zasa spomaľujú proces starnutia ľudských buniek. Biológovia dokázali, že v tekvici sa skrýva viac dôležitých účinných látok, ako by sme očakávali. Tekvica podporuje trávenie vďaka vláknine, udržiava mladosť, má veľa betakaroténu, ktorý sa mení na vitamín A, ten posilňuje imunitu a udržuje zdravé oči, pre menšie množstvo kalórii pomáha - ako sme už spomínali - zmenšovať tukové vankúšiky. Tekvica je prospešná v tehotenstve pretože okrem iného obsahuje aj značné množstvo kyseliny listovej, zinok obsiahnutý v semenách tekvice je prospešný pre zdravé spermie. Je čas dozrievania tekvíc, tak ich využite čo najviac.