Tekvicová polievka

Tekvicová polievka

Polievku považovali naši predkovia za neodmysliteľný základ obeda. V mnohých slovenských rodinách, si však jej členovia - ani dnes nedokážu predstaviť obed bez sýtej  a výživnej polievky. Slovo má nutričná poradkyňa Janka Trebulová, ktorá sa v kuchyni pohybuje s mojou kolegyňou Jankou Bleyovou.

Tekvicová polievka Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Potrebujeme:
 

  • 500g hokaido tekvica
  • jednu najemno nakrájanú cibuľu
  • jedno zelené jablko 
  • zo 3 strúčiky cesnaku
  • polievkovú lyžicu olivového oleja
  • čajovú lyžičku karí korenia
  • štipku mletej škorice a muškátového orieška
  • hrsť čerstvej bazalky
  • soľ
  • tekvicový olej 
  • nasucho opražené tekvicové semienka


Postup:

Tekvicu umyjeme a nakrájame na menšie kocky. Jablko ošúpeme a taktiež nakrájame na malé kocky spolu s cibuľou. V hrnci rozohrejeme olivový olej, pridáme tekvicu, jablko, cibuľu, celé strúčiky cesnaku, dochutíme karí korením, soľou, štipkou škorice, muškátovým orieškom a opečieme cca 1 minútu. Potom všetko zalejeme vývarom a necháme na miernom ohni variť domäkka približne 15 minút. Nakoniec do zmesi pridáme čerstvé lístky bazalky a rozmixujeme ponorným mixérom dohladka. Podávame s opečenými tekvicovými semienkami a troškou tekvicového oleja.
V zajtrajšom kulináriu budú mať zase sólo Lievance.



Čím je tekvica jedinečná potravina?
Tekvica pochádza zo Strednej Ameriky a odtiaľ sa cez Severnú Ameriku dostala do Európy. Dnes ju u nás pestujú mnohí záhradkári, sezónnou zberu je jeseň. Dužina a šťava veľkých a ťažkých tekvíc nám paradoxne pomáha zbaviť sa prebytočných kilogramov a tukových vankúšikov. Tekvicové jadierka zasa spomaľujú proces starnutia ľudských buniek. Biológovia dokázali, že v tekvici sa skrýva viac dôležitých účinných látok, ako by sme očakávali. Tekvica podporuje trávenie vďaka vláknine, udržiava mladosť, má veľa betakaroténu, ktorý sa mení na vitamín A, ten posilňuje imunitu a udržuje zdravé oči, pre menšie množstvo kalórii pomáha - ako sme už spomínali - zmenšovať tukové vankúšiky. Tekvica  je prospešná v tehotenstve pretože okrem iného obsahuje aj značné množstvo kyseliny listovej, zinok obsiahnutý v semenách tekvice je prospešný pre zdravé spermie. Je čas dozrievania tekvíc, tak ich využite čo najviac.

Autor: Janka Bleyová

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame