Recepty na rôzne jedlá vám tento týždeň budú ponúkať dve Janky: šéfkuchárkou samozrejme bude nutričná poradkyňa, stredoškolská pedagogička, ktorá budúce diétne sestry zaúča do tajov zdravej výživy - Janka Trebulová. Táto odborníčka vám však okrem originálnych receptov, zakaždým ponúkne aj niekoľko informácií o výživových hodnotách tej-ktorej potraviny. Asistovať v kuchyni jej bude Janka Bleyová.
Čučoriedkový dezert s quinoou Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.
Potrebujete:
- pol šálky quinoy
- šálku vody
- šálku gréckeho jogurtu
- šálku čučoriedok
- mletú škorica pre chuť
- med
- javorový sirup, alebo agave - tiež podľa chuti
Postup:
Najlepšie je quinou pripraviť si deň vopred, ušetríte si čas. Pred samotným varením je dobre quinou prepláchnuť vriacou vodou, aby sa zbavila horkosti. Quinou potom varíme vo vode, kým nenasiakne všetku tekutinu a tak, aby bola mäkká. Do uvarenej quinoy, primiešame podľa chuti škoricu a med. Kým sa quinoa varí, pripravíme čučoriedky. V menšom hrnci zmiešame čučoriedky s trochou vody a medom - ten tiež zvoľte podľa chuti - a varíme, dokiaľ nevznikne konzistencia sirupu alebo omáčky. Najlepšie však je, keď vám tam ostanú kúsky čučoriedok. Keď je všetko pripravené, začneme vrstviť do pohára. Na spodok dáme asi dve polievkové lyžice quinoy, potom dve polievkové lyžice gréckeho jogurtu a dve polievkové lyžice čučoriedok. Opakujeme pokým máme suroviny a napokon zmes v pohároch dáme chladiť.
Zajtra si spolu pripravíme jesennú tekvicovú polievku.