Najmä staršia mužská populácia veľmi dobre pozná, čo sa skrýva za slovom ešus...
Trojdielna jedálenská súprava, ktorú vojaci pravidelne používali v poli a z času na čas aj v kasárňach. Najmä tam, kde nemali dostatok pracovných síl na umývanie riadu. Kedysi boli vyrobené z nevhodného hliníka, dnes sú v antikorovom prevedení a dostať ich aj vo voľnom predaji. Ak sa teda vyberiete s ešusmi do voľnej prírody, môžete si pripraviť aj jedlo s názvom: rizoto zo zákopov. Návod na jeho prípravu vám v dnešnej časti Kulinária predstavia Miroslav Minár a rotný Roland Hulán.
Rizoto zo zákopov Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.
Potraviny potrebné k príprave stravy (10 osôb): akýkoľvek druh mäsa 0,25 kg, masť 0,12 kg, cibuľa 0,12 kg, soľ 0,035kg, mleté korenie 0,007 g, mrkva 0,125 kg, hrášok 0,25 kg, ryža 1,00 kg, voda 1,8 L, tvrdý syr 0,125 kg
Hrubá príprava stravy:
Očistíme cibuľu a nadrobno ju pokrájame, očistíme mrkvu a pokrájame ju na kocky. Mäso pokrájame na drobné kocky. Ryžu umyjeme s scedíme.
Príprava stravy:
Na tuku speníme cibuľu a pridáme mrkvu. Ryžu vsypeme do mäsa, zalejeme odmerným množstvom horúcej vody a pokrm za stále miešania privedieme do varu. Prikryjeme a dusíme domäkka v rúre. K dusenej ryži pridávame zelený hrášok, ryžu premiešame, aby bola sypká.
Servírovanie:
Na tanieri naberačkou vyformujeme rizoto a posypeme tvrdým syrom, podávame na spestrenie chuti so zeleninovým šalátom.