Viete, že šošovica sa našla pri archeologických vykopávkach na území dnešnej Sýrie a do hrobov sa zosnulým vkladala ako „strava na večnosť“?
Figurovala bežne na jedálnom lístku Grékov, Egypťanov a Rimanov. Bola obľúbeným jedlom známeho francúzskeho osvieteneckého filozofa Voltaira a pre svoje skvelé nutričné hodnoty je šošovica veľmi cennou potravinou pre vegetariánov. Obsahuje trikrát viac vápnika než obilniny a sedemkrát viac železa než špenát. Šošovicu už tak často nevaríme, ako ju varievali naše staré mamy. Dávame prednosť rôznym iným špecialitám. Šošovicové fašírky varíme s Beátou Repíkovou a Renatom Magatom, s Bratislavčanom, ktorý zbiera recepty a píše kuchárske knihy.
Šošovicové fašírky Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.
Budeme potrebovať: 500 g šošovice, 5 – 6 strúčikov cesnaku, 1 cibuľu, 2 vajcia, korenie, soľ, strúhanku, olej.
Postup: prebranú šošovicu uvaríme domäkka, vodu scedíme a šošovicu prelisujeme alebo najemno pomelieme. Do masy pridáme vajcia, soľ, korenie, cibuľu pokrájanú nadrobno, prelisovaný cesnak a dobre premiešame. Zmes naberáme lyžicou, dáme do strúhanky, vytvarujeme fašírky a vložíme ich do rozpáleného oleja. Vyprážame dozlatista z oboch strán. Podávame so zemiakovým šalátom alebo zemiakovou kašou.