Rozmýšľali ste, ako variť a piecť bez lepku, bez mlieka, bez živočíšnych tukov a bielkovín? Ponúkneme Vám čoraz viac obľúbené francúzske makrónky. Beáta Repíková je už v našej rozhlasovej kuchyni s Gabrielou Bottlíkovou - ktorá sa venuje špeciálnemu stravovaniu pre ľudí s rôznymi intoleranciami. A prečo si dávane do jedálneho lístka tento týždeň na pondelok francúzske makrónky?
Obľúbené francúzske makrónky Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.
Zajtra 5. 9.- počas nášho Dňa Rádia Regina môžete niektoré dobroty Gabriely Bottlíkovej ochutnať. Bude s nami počas dňa a poradí aj vám ako sa špeciálne stravovať – pri rôznych zdravotných ťažkostiach.
Ako si pripravíme obľúbené makrónky ?
Ingrediencie:
Mandľová hmota:
- 150 gramov práškový cukor
- 150 gramová mandľová múka
- 55 gramov bielok
Cukrový rozvar:
- 30 mililitrov voda
- 125 gramov kryštálový cukor
- 47 gramov bielok
Postup:
Pripravíme si plech, na ktorý položíme papier na pečenie, na ktorý si predkreslíme kolieska s priemerom cca 3 cm medzery medzi kolieskami dodržujte aspoň 1 cm. Mandľovú múku a práškový cukor si viackrát preosejeme cez jemné sitko. Keď máme zmes preosiatu pridáme k nej bielka a vypracujeme zmes podobnú marcipánu. Musí držať formu, inak sa budú makrónky príliš roztekať. V mixéry si vyšľaháme tuhý bielkový sneh. Do hrnca nasypeme 125 g kryštálového cukru a 30 ml vody. Necháme zmes zovrieť potom zmes odstavíme a presunieme sa k mixéru s vyšľahanými bielkami. Mixér pustíme na nízke obrátky a začneme pomaly liať cukrový rozvar do bielkov. Keď máte všetok rozvar naliaty v snehu, sneh stále šľaháme vznikne nám krásny hustý lesklý sneh, ktorý drží tvar. V tomto momente môžeme do snehu vmiešať gélové farby a docieliť tak veselú farbu makróniek. Do mandľovej hmoty pridáme sneh a pomaly ho do hmoty vmiešame. Cesto by nemalo byť veľmi husté ani príliš riedke. Trúbu predhrejeme. Cesto dáme do cukrárskeho vrecka a na plech ho nadávkujeme na pripravené kolieska. S plechom párkrát buchnite jemne po stole, aby ste dostali von vzduchové bublinky. Hádam najdôležitejšie pri postupe je nechať cesto na plechu "oddychovať". Asi 15 - 20 minút treba nechať cesto schnúť; keď sa prstom jemne dotknete cesta nemalo by sa vám naň prilepiť. Až keď sa cesto nebude lepiť je čas vložiť plech do predhriatej rúry. Pečieme cca 15 minút. Ak by sme ich nechali dlhšie, budú veľmi suché a to nechceme. Upečené makrónky môžeme hneď naplniť a dať do chladničky, alebo ich nenaplnené odloziť na 2-3 dni do uzatvorenej nádoby do chladničky. Naplnené makrónky sú najlepšie na druhý deň vtedy škrupinka natiahne vlhkosť krému. Želáme vám dobrú chuť.