Rozbif

Rozbif

Hovädzie mäso je biologicky veľmi hodnotné, má vysoký obsah esenciálnych aminokyselín, železa a vitamínu B2. Z hľadiska obsahu tuku patrí medzi zdravšie, pretože ho obsahuje okolo 20 % a jeho konzumácia sa odporúča ľuďom trpiacim anémiou.

Ak chceme ulahodiť našim chuťovým pohárikom, radi si doma urobíme rozbif. Dnes si ho pripravíme s Bratislavčanom z Rače s Renatom Magatom, ktorý napísal 100 najslávnejších receptov sveta, 100 najslávnejších múčnikov a dezertov. V kuchyni ho navštívila Beáta Repíková.

Rozbif Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Na rozbif budeme potrebovať: 1 – 1,5 kg nízkej roštenky, 2 strúčiky cesnaku, mleté čierne korenie, lyžičku tymiánu, lyžicu kukuričnej múky, 1 dl červeného vína, soľ.
Na marinádu: 4 lyžice oleja, 1/2 lyžičky pamajoránu, 1 nadrobno nakrájanú cibuľu, 1 lyžicu nadrobno nakrájanej petržlenovej vňate, mleté čierne korenie, 1 dl červeného vína, pár kvapiek vínneho octu.
Postup: mäso prešpikujeme plátkami cesnaku, posypeme mletým čiernym korením, tymiánom a uložíme do misky. Zmiešame všetky potrebné ingrediencie na marinádu, polejeme ňou mäso a prikryté marinujeme v chladničke do druhého dňa. Raz za čas mäso v miske obrátime. Na druhý deň ho vyberieme, zohrejeme na izbovú teplotu a preložíme na pekáč. Marinádu si odložíme. Mäso osolíme a pečieme v dobre vyhriatej rúre asi 20 – 30 minút. Mäso potom polejeme odloženou marinádou a pečieme ďalšiu pol hodinku. Mäso vyberieme a odložíme na teplé miesto. Teraz si pripravíme omáčku. Zmiešame kukuričnú múčku s vínom a troškou vody. Zmes vylejeme do pekáča k výpeku a za stáleho miešania necháme zovrieť. Snažíme sa, aby sa všetky „pripečeniny“ z pekáča čo najviac v omáčke rozvarili. Omáčku pretrieme cez sitko a polievame ňou natenko nakrájané plátky rozbifu.

Beáta Repíková

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame