Isté je, že jesť musíme. Dôležité sú však nielen chute jedál, ale možno ešte viac to, z čoho a ako sú pripravené. Nutričná poradkyňa Janka Trebulová preto k svojim receptom pridáva aj dôležité informácie o výživových hodnotách surovín, z ktorých spolu s Jankou Bleyovou, pripravuje napríklad aj dnešný obed.
Bravčová panenka s bazalkovou omáčkou Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači. Potrebujete:
- 500 gramov bravčovej panenky
- mleté čierne korenie
- granulovaný cesnak
- prosciuto
Na bazalkovú omáčku potrebujete:
- 100 mililitrov 30% smotany
- rovnako 100 mililitrov zeleninového vývaru
- jednu najemno nakrájanú červenú cibuľu
- zo dva strúčiky cesnaku
- dve - tri hrste čerstvej bazalky
- mleté čierne korenie
- soľ
Postup:
Rúru predhrejeme na 180 stupňov. Bravčovú panenku očistíme a zbavíme bielej kože navrchu. Potom ju dochutíme mletým čiernym korením, cesnakovým korením a obalíme prosciuttom. Zabalíme ju do potravinárskej fólie a necháme aspoň 3 hodiny odpočívať, najlepšie celú noc. Na panvici rozohrejeme olivový olej, bravčovú panenku nakrájame na hrubšie steaky a sprudka opečieme z oboch strán. Potom ju poukladáme na plech a pečieme približne 10-15 minút.
Príprava bazalkovej omáčky:
Na panvici rozpustíme maslo, pridáme najemno nakrájanú cibuľu, cesnak a opečieme „do sklovita“. Potom pridáme vývar a chvíľu miešame. Nakoniec pridáme smotanu, nakrájanú bazalku a omáčku zredukujeme. Hotovú omáčku rozmixujeme dohladka. Podávame s čerstvým listovým šalátom, alebo pečenými zemiakmi.