Kaša z bulguru

Kaša z bulguru

Predpokladám, že pre nikoho z vás nie je tajomstvom, že v horúcich letných dňoch by sme mali uprednostňovať ľahšiu stravu. Zelenina a ovocie by mali byť neodmysliteľnou súčasťou nášho jedálneho lístka, ale dôležité je - vyhýbať sa vyprážaným a mastným jedlám. V prípade receptov, ktoré nám tento  týždeň v našom Kulináriu ponúka nutričná poradkyňa  Janka Trebulová, nám však rozhodne - nič také nehrozí. Aj dnes jej v kuchyni asistuje Janka Bleyová.

Kaša z bulguru Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Potrebujeme:

  • 80 gramov špaldového bulguru
  • 120 mililitrov vlažnej vody
  • 180 mililitrov kokosového mlieka
  • dve polievkové lyžice nepomletého maku
  • dve polievkové lyžice medu
  • pol čajovej lyžičky vanilkového extraktu
  • kôru z jedného citróna


Postup:
  
Do hrnca dáme vodu s kokosovým mliekom, sirup agáve, vanilkový extrakt a bulgur a  privedieme do varu. Plameň stíšime na minimum, prikryjeme pokrievkou a varíme približne 20 minút, dokiaľ bulgur nezmäkne a nevsiakne všetku tekutinu. Nakoniec primiešame mak a citrónovú kôru. Kašu rozdelíme do dvoch misiek a ozdobíme ovocím. Podávame ešte teplé. Podľa chuti môžeme primiešať tvaroh.

A ešte niekoľko zaujímavých informácií o maku:

Podľa viacerých odborníkov je mak  jedna z najkvalitnejších potravín na svete. Ľudia ho po stáročia využívali  nielen v lekárstve, ale aj v potravinárstve. Antickí atléti ho vraj konzumovali, ako zdroj sily a vitality. Mak obshuje obrovský zdroj bielkovín a vápnika. A to dokonca 12 krát viac ako mlieko. Mak by preto  nemal chýbať na tanieri tehotných žien, či  u ľudí trpiacich osteoporózou. Mak má priaznivé účinky na pamäť. Obsahuje napríklad aj kyselinu olejovú, ktorá sa výborne osvedčila pri snahe zlepšiť pamäť, alebo snahe  znížiť krvný tlak. A to nie je všetko. Posledné výskumy mak označili za skvelú potravinu pri prevencii rakoviny prsníka. Mak upokojuje. Nemôžu si ho vynachváliť ľudia prechádzajúci náročným obdobím plným strachu a stresu. Jemná maková aróma má výrazný upokojujúci účinok na ľudskú psychiku, upokojuje centrálnu nervovú sústavu, pomáha pri neurózach aj duševnej nerovnováhe. Mak je vhodný i do masážnych a zmesí. Tlmí bolesti hlavy, uvoľňuje svalové kŕče a postará sa vám o pokojnejší spánok. V mnohých krajinách je pestovanie maku zakázané, hlavne kvôli obsahu morfínu. Ten sa používa napríklad pri výrobe omamných látok a preto  mak dostal aj prívlastok – nebezpečný. Faktom však zostáva, že konzumácia makových šúľancov určite nikoho neohrozí na živote.

Autor: Janka Bleyová

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame