Predpokladám, že pre nikoho z vás nie je tajomstvom, že v horúcich letných dňoch by sme mali uprednostňovať ľahšiu stravu. Zelenina a ovocie by mali byť neodmysliteľnou súčasťou nášho jedálneho lístka, ale dôležité je - vyhýbať sa vyprážaným a mastným jedlám. V prípade receptov, ktoré nám tento týždeň v našom Kulináriu ponúka nutričná poradkyňa Janka Trebulová, nám však rozhodne - nič také nehrozí. Aj dnes jej v kuchyni asistuje Janka Bleyová.
Kaša z bulguru Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.
Potrebujeme:
- 80 gramov špaldového bulguru
- 120 mililitrov vlažnej vody
- 180 mililitrov kokosového mlieka
- dve polievkové lyžice nepomletého maku
- dve polievkové lyžice medu
- pol čajovej lyžičky vanilkového extraktu
- kôru z jedného citróna
Postup:
Do hrnca dáme vodu s kokosovým mliekom, sirup agáve, vanilkový extrakt a bulgur a privedieme do varu. Plameň stíšime na minimum, prikryjeme pokrievkou a varíme približne 20 minút, dokiaľ bulgur nezmäkne a nevsiakne všetku tekutinu. Nakoniec primiešame mak a citrónovú kôru. Kašu rozdelíme do dvoch misiek a ozdobíme ovocím. Podávame ešte teplé. Podľa chuti môžeme primiešať tvaroh.
A ešte niekoľko zaujímavých informácií o maku:
Podľa viacerých odborníkov je mak jedna z najkvalitnejších potravín na svete. Ľudia ho po stáročia využívali nielen v lekárstve, ale aj v potravinárstve. Antickí atléti ho vraj konzumovali, ako zdroj sily a vitality. Mak obshuje obrovský zdroj bielkovín a vápnika. A to dokonca 12 krát viac ako mlieko. Mak by preto nemal chýbať na tanieri tehotných žien, či u ľudí trpiacich osteoporózou. Mak má priaznivé účinky na pamäť. Obsahuje napríklad aj kyselinu olejovú, ktorá sa výborne osvedčila pri snahe zlepšiť pamäť, alebo snahe znížiť krvný tlak. A to nie je všetko. Posledné výskumy mak označili za skvelú potravinu pri prevencii rakoviny prsníka. Mak upokojuje. Nemôžu si ho vynachváliť ľudia prechádzajúci náročným obdobím plným strachu a stresu. Jemná maková aróma má výrazný upokojujúci účinok na ľudskú psychiku, upokojuje centrálnu nervovú sústavu, pomáha pri neurózach aj duševnej nerovnováhe. Mak je vhodný i do masážnych a zmesí. Tlmí bolesti hlavy, uvoľňuje svalové kŕče a postará sa vám o pokojnejší spánok. V mnohých krajinách je pestovanie maku zakázané, hlavne kvôli obsahu morfínu. Ten sa používa napríklad pri výrobe omamných látok a preto mak dostal aj prívlastok – nebezpečný. Faktom však zostáva, že konzumácia makových šúľancov určite nikoho neohrozí na živote.