Aj dnes sa v pomyselnej kuchyni Rádia Regina, pohybujeme s mojou kolegyňou Jankou Bleyovou a samozrejme - aj s odborníčkou na zdravú výživu - nutričnou poradkyňou Jankou Trebulovou. Spolu s ňou veríme, že vás zaujme aj recept z jej dnešnej ponuky.
Tuniakové fašírky Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.
Potrebujeme:
- jednu konzervu tuniaka vo vlastnej šťave
- jednu najemno nakrájanú cibuľu
- stredne veľký uvarený zemiak
- paradajku nakrájanú na menšie kúsky
- jedno vajíčko
- čajovú lyžičku mletého zázvoru
- 4 čajové lyžičky granulovaného cesnaku
- čajovú lyžičku mletého čierneho korenia
- jednu celú škoricu
- dva klinčeky
- dva kúsky kardamonu
- dve polievkové lyžice strúhaného parmezánu
- petržlenovú vňať
- celozrnnú strúhanku
- olivový olej
- soľ
Na hráškové pyré si pripravte:
- mrazený hrášok
- dve - tri polievkové lyžice sójového jogurtu
- strúčik cesnaku
- mleté čierne korenie
- soľ
Postup:
Konzervu otvoríme, zbavíme tuniaka vlastnej šťavy a dáme bokom. Na panvici rozohrejeme olivový olej, pridáme kardamon, škoricu a klinčeky. Ako náhle sa rozvoňajú, vyberieme ich preč a pridáme cibuľu, ktorú zľahka opražíme. Potom pridáme zázvor, cesnak, vňať a premiešame. Pridáme paradajku a dochutíme všetko soľou a čiernym korením. Miešame, kým paradajka nezmäkne. Následne pridáme tuniaka a ďalej miešame ešte 5 – 6 minút. Potom príde na rad zemiak, ktorý prepučíme cez mriežku a primiešame aj syr. Odstavíme z plameňa a necháme vychladnúť. Zmes rozdelíme na 8 menších guliek a vytvarujeme fašírky. Na tanier vysypeme celozrnnú strúhanku a fašírky v nej obalíme. Plech vyložíme papierom na pečenie, potrieme olivovým olejom a poukladáme naň fašírky. Pečieme ich v predhriatej rúre na 200 stupňov asi 15 až 20 minút. Po 10 minútach fašírky obrátime na druhú stranu, aby sa rovnomerne prepiekli z oboch strán.
A hráškové pyré? -
Hrach pripravíme na pare. Zmäknutý hrach vložíme do hlbokej misky, pridáme jogurt, dochutíme soľou, korením, prípadne cesnakom a dohladka vymixujeme ponorným mixérom.
Aký je prínos hrášku na ľudské zdravie...?
V gastronómii pokladáme hrášok za zeleninu, ale botanicky patrí medzi ovocie. Hrach patrí k najrozšírenejšiemu druhu strukovín. Hrášok pochádza pôvodne z Číny a podľa historikov a archeológov je hrášok súčasťou stravy už približne 5000 rokov. Najcennejšia na hrachu je jedinečná kombinácia horčíka a nukleových kyselín. Semená hrachu sú dôležitým zdrojom bielkovín pre výživu ľudí a zvierat. Zrelé semená obsahujú 22 – 28 % dusíkatých látok, 46 – 56 % škrobu, 5 – 7 % vlákniny, 3 % tuku a väčšie množstvo enzýmov a vitamínov A, B1, B2, C, D a K. Hrach má omladzujúce účinky, stimuluje rast buniek, má anabolické účinky - stimuluje rast svalovej hmoty pri športe a kondičnom tréningu, posilňuje nervy, aktivizuje bunkový metabolizmus, spevňuje vlasy a väzivové tkanivá, zlepšuje zrakovú schopnosť, pomáha pri zápche, detoxikuje organizmus, znižuje hladinu cholesterolu a tukov v krvi.