S Jankou Trebulovou - nutričnou poradkyňou a spoluautorkou kuchárskych receptov pre ľudí so závažnými tráviacimi ťažkosťami - vám tipy na zdravé jedlá - tento týždeň - ponúka Janka Bleyová.
Tatarák z baklažánu Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.
Potrebujete:
- dva väčšie baklažány
- dve stredne veľké cibule
- 5 - 6 strúčikov cesnaku
- jeden paradajkový pretlak
- soľ
- korenie
- drvenú rascu
- lyžičku plnotučnej horčice
- chilli
- olivový olej
- celozrnný chlebík na hrianky
Postup:
Baklažány rozkrojíme na polovice a uložíme ich na plech rozkrojenou stranou nahor. Vložíme ich do rúry a pečieme nasucho, pri teplote 180 stupňov približne 35 - 45 minút. Po upečení vydlabeme lyžicou dužinu a v miske ju roztlačíme vidličkou. Na olivovom oleji speníme nadrobno nakrájanú cibuľku a drvený cesnak. Pridáme paradajkový pretlak a roztlačený baklažán. Osolíme, okoreníme a pridáme drvenú rascu. Zmes necháme vychladnúť, pridáme plnotučnú horčicu a dochutíme chilli prípadne tabascom. Podávame s celozrnnými hriankami opečenými nasucho.
ZDRAVIE V BAKLAŽÁNOCH
Hoci ide o ovocie, baklažány dostali označenie „kráľ zeleniny“,prinajmenšom v Indii, pretože sú jednou z najuniverzálnejších a najfunkčnejších potravín. Baklažán pochádza z teplých východných oblastí ďalekej Indie. Jeho cesta do našich krajín trvala pomerne dlho. Baklažány sa u nás začali konzumovať ešte len približne pred päťdesiatimi rokmi. Dôvodom totiž boli aj prežívajúce povery, že ich jedenie vedie k malomocenstvu. Dnes sú obľúbenou a chutnou zeleninou so značnou nutričnou hodnotou. Baklažán upravuje trávenie, bojuje proti rakovine kože, zlepšuje zdravie kostí a funkcie mozgu, zlepšuje zdravie srdca, bráni krvácaniu z ciev, znižuje citlivosť na alergie, pomáha bojovať proti chudokrvnosti, pomáha zvládať cukrovku. No a podľa výživovej poradkyne Janky Trebulovej - najlepšie je kupovať malé baklažány do veľkosti 5-8 centimetrov, s lesklou hladkou šupkou a jasne zelenou stonkou aj čiapočkou. Väčšie a staršie plody môžu byť totiž vodnaté a horké. Viacerí ľudia robia chybu, ak baklažány vyprážajú. Keď sa baklažány vyprážajú, absorbujú veľké množstvo tuku, zatiaľ čo - pečenie baklažánu udrží veľa živín bez akýchkoľvek negatívnych prídavkov, akým je prebytočný tuk. Baklažány je teda najlepšie piecť, grilovať, pripravovať na pare, plniť a následne zapekať.