Nutričná poradkyňa Janka Trebulová je v našom Kulináriu povestná aj tým, že okrem receptu na chutné jedlo, nám ponúka aj informácie o tom, čím a ako nám tá - ktorá zelenina, môže posilniť zdravie. V utorňajšej polievke z pečených paprík, bude mať pochopiteľne sólo paprika. Odborníčke na zdravú výživu asistuje v kuchyni aj dnes Janka Bleyová.
Polievka z pečených paprík Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.
Potrebujeme:
- 2 šálky zeleninového vývaru
- kilogram čerstvých paradajok
- dve červené papriky
- jednu cibuľu
- štyri strúčiky cesnaku
- sušené, alebo čerstvé oregano
- mleté čierne korenie
- olivový olej
- soľ
Postup:
Rúru predhrejeme na 200 stupňov. Paradajky pozdĺžne rozkrojíme, papriky rozkrojíme na polovicu, zbavíme semienok a cibuľu rozkrojíme na polovicu. Všetku zeleninu s cesnakom uložíme na plech, zľahka polejeme olivovým olejom, soľou a dáme zapiecť na 30-40 minút. Upečenú zeleninu necháme vychladnúť. Po vychladnutí červenú papriku zbavíme šupky a všetky suroviny vložíme do mixéru. Potom zeleninu rozmixujeme dohladka a pomaly pridávame zeleninový vývar, dokiaľ nevznikne hustejšia konzistencia. Nakoniec zmes chvíľku povaríme v hrnci. Na zjemnenie chuti môžeme pridať biely jogurt, alebo dozdobiť feta syrom.
A v čom je prospešná paprika?
Ostrá štipľavá paprika rýchlo postaví na nohy lenivý metabolizmus. Množstvo kvalitných účinných látok má priam štartovací účinok. Paprika je prvotriedna zelenina a keby sme ju konzumovali častejšie, ušetrili by sme si mnohé problémy zapríčinené nesprávnym spôsobom života, ako aj nejednu návštevu u lekára.
Žiarivo zelená, červená a žltá paprika pochádza z tropických oblastí Južnej a Strednej Ameriky. Darí sa jej však aj u nás na južnom Slovensku. Červená paprika zas obsahuje extra porciu betakaroténu. Provitamín A spolu s vitamínom C pôsobia omladzujúco – pleť vyzerá sviežo a spomalí sa tvorba vrások. Rutín chráni cievy pred kôrnatením, zinok prospieva svalom, vlasom a nechtom. Lykopén je dôležitý pri prevencii nádorových ochorení. Zelená paprika je zdroj kyseliny listovej. Už tri papriky vám pokryjú celodennú potrebu tohto vitamínu, ktorý je nevyhnutný nielen v tehotenstve na zdravý vývoj dieťatka, ale má pozitívne účinky aj na krvotvorbu, chráni srdce, upokojuje a zlepšuje náladu. Žlté plody majú okrem veľkého množstva vitamínu E aj dva dôležité karotenoidy – luteín a zeaxantín, ktoré chránia oči, znižujú riziko sivého zákalu i stareckej slepoty.