Nutričná poradkyňa Janka Trebulová nám tento týždeň v rozhlasovom KULINÁRIU, bude ponúkať jedlá, ktoré síce nie sú príliš náročné na prípravu, ale na druhej strane - ich ingrediencie obsahujú v sebe, zdraviu prospešné látky. Ak sa teda započúvate do každého jej receptu, presne budete vedieť, čím a ako ste ulahodili svojmu zdraviu. A čo to bude dnes? Odborníčku oslovila Janka Bleyová.
Ovsená dobrota Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.
Potrebujeme:
- pol šálky červenej šošovice
- pol šálky arašidového masla
- jednu šálku ovsených vločiek
- do tretiny šálky medu
- rovnako do jednej tretiny šálky nasekanej kvalitnej horkej čokolády
- pol šálky červených ríbezlí
- pol čajovej lyžičky jedlej sódy
- čajovú lyžičku mletej škorice
- čajovú lyžičku vanilkového extraktu
- štipku soli
Postup:
Do hrnca dáme šošovicu s 1 šálkou vody a privedieme k varu. Potom znížime plameň na minimum a zakryjeme pokrievkou. Varíme 10 – 15 minút. Uvarenú šošovicu vložíme do hlbokej misky s troškou vody a ponorným mixérom vymixujeme dohladka. V ďalšej miske rozmixujeme ovsené vločky na múku (nemusia byť dokonale rozmixované) a pridáme k nim jedlú sódu a soľ. Potom arašidové maslo spolu s medom a vanilkovým extraktom vymixujeme dohladka a primiešame k šošovici. Nakoniec vmiešame do tejto zmesi rozmixované vločky, ríbezle a kúsky čokolády (ale nie všetky, trochu necháme aj na vrch.) Zmes vylejeme do silikónovej formy, vrch posypeme zvyšnou čokoládou a pečieme 20 – 25 minút. Pred krájaním necháme dobre vychladnúť! Je to dôležité, potom nebudú držať tvar.
Pridaná hodnota: informácie o zdraviu prospešnej šošovici:
Šošovica pochádza z Indie a je jedným z najstarších zdrojov potravy s viac ako 9000 rokmi. Po sójových bôboch a konope má šošovica tretí najvyšší obsah bielkovín zo všetkých rastlín, a to až 26%. Jednotlivé druhy šošovice sa od seba líšia veľkosťou semien a takisto aj farbou, ktorá môže byť žltá, oranžová, hnedočervená, zelená či čierna. Čím menšie sú zrnká šošovice, tým majú intenzívnejšiu chuť, lebo aromatické látky sa koncentrujú predovšetkým v šupke. Šošovica pomáha pri budovaní svalov, posilňuje výkonnosť mozgu, pomáha predchádzať ateroskleróze, pomáha udržiavať zdravé tehotenstvo, pomáha pri chudnutí, dodáva železo, ktoré ženy strácajú počas menštruácie, atď. Zo šošovice varíme polievku alebo prívarok, môžeme ju primiešať i do šalátov. Chutná je na orientálny spôsob s rozličnými druhmi zeleniny, ale aj so zemiakmi.