Sme rozcestovaní a najmä v letnom období. A tak nečudo, že aj na Slovensku si získavajú čoraz väčšiu obľubu recepty, ktoré majú domovský prístav v obľúbených letoviskách na juhu Európy. Výnimkou nie je ani Panna cotta. Tento ľahký taliansky dezert, ktorý pochádza z oblasti Piemontu veľmi rád ponúka svojím hosťom aj majiteľ seneckého Bistra Tomáš Belko, ktorý Hane Michalčíkovej prezradil svoj na osvedčený recept na spomínanú taliansku špecialitu.
Smotanová Panna cotta s jahodami
Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.
Ak vám už len pri rozprávaní zachutil tento ľahký letný dezert, zopakujeme ešte raz recept Tomáša Belka na Smotanovú Panna cottu s jahodami.
Neobídeme sa bez smotany, vanilkového cukru, želatíny a kryštálového cukru. Na šesť porcií počítajte s takýmto množstvom surovín: 750 mililitrov smotany na šľahanie, šesť plátkov želatíny a osemdesiat gramov kryštálového cukru. Okrem toho jeden vanilkový struk, z ktorého vyškriabeme dužinu a spolu s vrchným strukom môžeme povariť tiež v smotane.
Následne Panna cottu varíme až do bodu, keď začne bublať , pridáme rozpustenú želatínu, vanilku už máme v základe, aj cukor a varíme až kým nezačne hustnúť ,keď je taká akurátna. Zistíme to tak, že ponoríme lyžičku, vytiahneme ju a keď nám z nej zmes začne pomaly stekať, tak vtedy ju začneme plniť do pohárikov. Necháme vychladnúť, dáme na dve - tri hodiny do chladničky.
Jahody umyjeme, nakrájame na kocky, pokvapkáme citrónom a prelejeme touto zmesou. Potom už môžeme servírovať.