Grilovaná bravčová panenka s hráškovým rizotom

Grilovaná bravčová panenka s hráškovým rizotom

Grilované špeciality patria v lete k najobľúbenejším. Včera sme si mohli vychutnať grilovanú rybu, dnes dáme prednosť jemnému mäsu, ktoré v našich kuchyniach patrí k najobľúbenejším. Celkom iste aj preto, že má minimum tuku a aj preto, že jeho príprava je jednoduchá a rýchla. Rád ho svojim hosťom pripravuje vo vlastnom Bistre v Senci aj Tomáš Belko a Hane Michalčíkovej ho predstavil pod takýmto zaujímavým názvom.

Grilovaná bravčová panenka s hráškovým rizotom Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Potrebujete:

  • bravčovú panenku
  • olivový olej
  • maslo
  • cibuľu alebo šalotku
  • zelený hrášok
  • mätu
  • žihľavu
  • parmezán
  • biele víno
  • vývar - zeleninový alebo kurací
  • plátky slaniny


Príprava:

Keď máme rozpálený gril, panenku natrieme tenkou vrstvou oleja, keď zasyčí, necháme piecť 4-5 minút, otočíme na druhú stranu, takto to urobíme ešte dvakrát a ogrilujeme ju aj po stranách. Prikročíme k príprave rizota, do ktorého budeme dávať všetky bylinky. Rizoto pripravuje na taliansky spôsob. Spravíme cibuľový základ, pridáme olivový olej a maslo, pridáme ryžu, chvíľu ju opečieme a podlejeme bielym vínom, necháme vyvariť a postupne pridávame opäť víno a dolievame vývar, kým ryža všetko nevstrebe. Neustále miešame, až dovtedy, kým ryža nie je uvarená Al dente. Takto máme uvarené základné rizoto, dochutíme ho parmezánom, pridáme korenie, soľ, maslo, dochutíme bylinkami. V konečnej fáze rizoto doplníme hráškovým pyré. Zelený hrášok povaríme do mäkka, prudko schladíme v ľadovej vode, aby si zachoval farbu a chuť, hrášok opečieme na cibuľke , rozmixujeme , ochutíme parmezánom, maslom a mätou a pyré primiešame do rizota. Môžeme servírovať tak, že navrch dáme surové hlavičky mladej žihľavy a ozdobíme plátkom slaninky. Zajtra, vo štvrtok, si pripravíme ľahké letné jedlo, ktoré poteší aj vegetariánov: Šalát s grilovaným kozím syrom a pečenou červenou repou.

Autor: Hana Michalčíková

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame