Leto je obdobie, ktoré si vychutnávame. So všetkým, čo k nemu patrí: slnkom, vodou aj dobrým jedlom , nenáročným na prípravu a z dostupných surovín. Podľa možností - domácich. Senec na to má všetky predpoklady a týmto princípom sa riadia pri príprave jedál aj v Bistre BOKA.Cestu sem merajú nielen domáci, ale v lete aj návštevníci seneckých jazier, vodáci a turisti. Navštívila ho aj Hana Michalčíková a zopár chutných receptov z domácej kuchyne jej predstavil Tomáš Belko, majiteľ a kuchár zároveň.
Špenátová polievka so strateným vajcom a údeným lososom Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.
Potrebujeme:
- mladý špenát
- vývar-kurací alebo zeleninový
- smotanu - živočíšnu alebo alternatívnu - rastlinnú
- vajíčko
- údeného lososa alebo údeného pstruha
- zemiaky
- maslo
- šalotku
- muškátový oriešok
- korenie
- soľ
Postup:
Na masle opražíme šalotku, pridáme postupne na malé kocky pokrájané zemiaky, opečieme, podlejeme vývarom, akonáhle zemiaky zmäknú, pridáme čerstvý špenát, necháme asi 2-3 minúty spariť, rozmixujeme, nastrúhame trošku muškátového orieška, korenie a soľ. Dochutíme smotanou, nalejeme do pripraveného taniera, navrch dáme stratené vajce a kúsky údeného lososa alebo pstruha.
V recepte sa v polievke spomínalo stratené vajce. Ak ste ho ešte nepripravovali tak vám poradíme. V hrnci zohrejte vodu tak, aby sa v nej vytvárali perličky (nesmie však vrieť). Pridáme asi dve polievkové lyžice octu a začneme v strede hrnca vytvárať vír. Do neho vložíme vajíčko a varíme necelé 3 minúty. Osolíme, okoreníme a môžeme podávať. V utorok dostane priestor v našom Kulináriu- Grilovaný pstruh so šafránovou omáčkou.