Tento týždeň sme sa pri pečení inšpirovali zabudnutými Cerofskými receptami. Čo piekli naše gazdinky - staré mamy našich mám napríklad takto v nedeľu? Beáta Repíková sa aj na to opýtala Marty Kubovej, z Občianskeho združenia Cerová Inak - keď sa pustili do prípravy nedeľného koláča.
Krémešové rezy Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.
Suroviny na pláty:
- 400 gramov hrubej múky
- 70 gramov palmarín
- 70 gramv práškový cukor
- 1 vajíčko
- 10 gramov salajka
- 8 lyžíc mlieko
- troška soli
Plnka:
- štvrť litra mlieka
- 2 žĺtky
- 1 vanilkový cukor
- trocha hrubej múky
- 200 gramov maslo
- 200 gramov práškový cukor
Postup:
Zo všetkých surovín na pláty spracujeme cesto, ktoré si rozdelíme na tri časti. Každú časť rozvaľkáme na veľkosť plechu a postupne plát za plátom upečieme. Z mlieka, žĺtku, cukru a z múky uvaríme kašu, maslo a cukor vymiešame a zmiešame s kašou. Plnku natrieme medzi jednotlivé pláty, a vrchný plát posypeme práškovým cukrom.