Tento týždeň si zaspomíname ako kedysi dávno piekli a varili naše gazdinky. Občianske združenie „Cerová Inak“ ich zozbierali a niektoré aj publikovali. V brožúrke ktorú vydali nájdeme aj zabudnutý recept na ringle kolečká. V našej rozhlasovej kuchyni je už Beáta Repíková a pečie s autorkou publikácie „Cerofské zabudnuté recepty s Martou Kubovou. Vieme presne kto ešte dnes pečie ringle kolečká v obci Cerová?
Ringle kolieska Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.
Potrebujeme:
- 280 gramov múka hladká
- 30 gramov kvasnice
- 2 lyžice mlieka
- 1 lyžica kryštálového cukru
- 50 gramov sekaných orechov
- 1 smetol
- 1 vajíčko
- mletý cukor na obaľovanie
Postup:
z vlažného mlieka kvasníc a kryštálového cukru si pripravíme kvások. Všetky suroviny aj s kváskom zhnietime na doske. Vyvaľkáme a vykrajujeme kolieska s dierkou uprostred. Pečieme pri teplote 180 stupňov. Upečené ešte teplé kolieska obaľujeme v práškovom cukre. Dôležitá poznámka – CESTO nenechávame kysnúť!
Zajtra v utorok pečieme a podávame chrústy.