K nedeľnému sviatočnému obedu patrí aj dobrý zákusok alebo koláč. V dnešnom kulináriu si pripravíme ozajstnú sladkú krémovú slasť. Tak nazýva tortu s černicami a mascarpone zakladateľka kulinárskeho webu Medové motúzy a včelárka Jana Štrbková z Trnavy. Tatianu Šuškovú zaujímalo či ide o nich v kuchyni naozaj sviatočný koláč.
Sviatočná torta Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.
Potrebujeme:
- 300 g černíc
Na korpus:
- 5 vajíčok
- 80 g kryštálového cukru
- 160 g hladkej múky (použila som špaldovú)
- 60 ml vaječného koňaku
Na krém:
- 300 ml smotany (aspoň 33%)
- 750 g mascarpone
- 50 g medu
- 1 vanilkový lusk
- 70 ml vaječného koňaku
Postup:
1. Na korpus vyšľaháme celé vajíčka s kryštálovým cukrom do pevnej peny. Šľaháme skutočne dlho, až kým sa cukor nerozpustí.
2. Potom vmiešame preosiatu múku a vaječný koňak.
3. Cesto nalejme do vymastenej a múkou vysypanej tortovej formy. Vložíme do rúry vyhriatej na 160 °C a pečieme asi 40 minút.
4. Špajdľou uprostred vyskúšame, či je korpus upečený. Potom ho necháme vychladnúť, najlepšie na mriežke.
5. Vychladenú šľahačku zľahka vyšľaháme. Potom pridáme mascarpone, tekutý med a dreň z vanilkového lusku a vyšľaháme. Nakoniec vmiešame vaječný koňak.
6. Vychladnutý korpus prekrojíme na tri časti.
7. Pláty natrieme krémom a obložíme umytými a odkvapkanými celými černicami.
8. Hotovú tortu dáme do chladničky a necháme 2 hodiny stuhnúť. Potom dozdobíme.