Sviatočná torta

Sviatočná torta

K nedeľnému sviatočnému obedu patrí aj dobrý zákusok alebo koláč. V dnešnom kulináriu si pripravíme ozajstnú sladkú krémovú slasť. Tak nazýva tortu s černicami a mascarpone zakladateľka kulinárskeho webu Medové motúzy a včelárka Jana Štrbková z Trnavy. Tatianu Šuškovú zaujímalo či ide o nich v kuchyni naozaj sviatočný koláč.

Sviatočná torta Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Potrebujeme:

  • 300 g černíc


Na korpus:

  • 5 vajíčok
  • 80 g kryštálového cukru
  • 160 g hladkej múky (použila som špaldovú)
  • 60 ml vaječného koňaku


Na krém:

  • 300 ml smotany (aspoň 33%)
  • 750 g mascarpone
  • 50 g medu
  • 1 vanilkový lusk
  • 70 ml vaječného koňaku


Postup:

1. Na korpus vyšľaháme celé vajíčka s kryštálovým cukrom do pevnej peny. Šľaháme skutočne dlho, až kým sa cukor nerozpustí.
2. Potom vmiešame preosiatu múku a vaječný koňak.
3. Cesto nalejme do vymastenej a múkou vysypanej tortovej formy. Vložíme do rúry vyhriatej na 160 °C a pečieme asi 40 minút.
4. Špajdľou uprostred vyskúšame, či je korpus upečený. Potom ho necháme vychladnúť, najlepšie na mriežke.
5. Vychladenú šľahačku zľahka vyšľaháme. Potom pridáme mascarpone, tekutý med a dreň z vanilkového lusku a vyšľaháme. Nakoniec vmiešame vaječný koňak.
6. Vychladnutý korpus prekrojíme na tri časti.
7. Pláty natrieme krémom a obložíme umytými a odkvapkanými celými černicami.
8. Hotovú tortu dáme do chladničky a necháme 2 hodiny stuhnúť. Potom dozdobíme.

Autor: Tatiana Šušková

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame