Recepty zo Serede.
Vari každý vie, čo to je čalamáda. Zmes krájanej zeleniny naloženej v octovom náleve. V našich končinách má množstvo svojich priaznivcov. Chutí k mäsu a všetkým zabíjačkovým špecialitám. A najmä muži ju majú radi aj v štipľavejšej verzii s feferónkou. Výhodou tejto zeleninovej pochúťky je, že ju nemusíme sterilizovať a teda pri príprave ušetríme v kuchyni dosť času. Samozrejme, ak máme po ruke správny recept. Alebo ak sa preň rozhodneme napríklad po dnešnom Kulináriu. Hana Michalčíková si poň zašla do Serede k pani Magdalénke Kvocerovej.
Pravá čalamáda zo Šoporne Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.
Recept na pravú čalamádu zo Šoporne nám ponúkla Magdaléna Kvocerová zo Serede, ktorá nás aj v ďalších dňoch týždňa bude zásobovať osvedčenými receptami. Už zajtra pridá napríklad recept na zaváranú kapustu.
Na pravú čalamádu zo Serede potrebujeme: 5 kg postrúhanej kapusty, 2 kg papriky zelenej (z toho dve červené), 1 kg cibule, 2 vrecká nakladača – 100 g, ½ kg cukru, 1 l octu, pyrosiričitan draselný.
Postup: Všetko spolu zmiešame, zastudena zalejeme, pridáme malú lyžičku pyrosiričitanu draselného a necháme 24 hodín stáť v nádobe. Sem-tam premiešame, asi 2 – 3-krát. Potom naložíme do pohárov a nesterilizujeme. Vydrží v dobrom stave aj tri roky.