Čas sezónnych potravín sa podľa aktuálnej ponuky na farmárskych trhoch rozbieha naplno. Aj preto sme si tento týždeň pre vás v Kulináriu pripravili šesť ľahkých letných receptov s využitím toho, čo záhrada alebo trh dáva. Kráľovnou letnej sezóny je každý rok určite paradajka. Ako prvú si teda dnes, v pondelok, pripravíme paradajkovú polievku Silvie Horeckej, zakladateľky a autorky potrálu Terapia jedlom, ktorá sa svojimi radami usiluje viesť ľudí cestou zdravého, striedmeho a vyváženého stravovania. Tatianu Šuškovú však upozornila, že ide o inú formu paradajkovej polievky ako ju poznáme.
Cviklovo-kapustová polievka s hovädzím mäsom a paradajkami Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.
Potrebujeme:
- 1200 gramov hovädzieho mäsa
- Hlávka červenej kapusty
- 1 červená cibuľa
- 3 mrkvy
- 2 paštrnáky alebo petržleny
- 5 zemiakov
- 4 menšie cvikly
- pol kilogramu lúpaných paradajok
- Koreniny: čerstvý tymián, sarturejku, čierne korenie, nové korenie, olivový olej, soľ, rascu, bobkový list.
Postup:
Na olivovom oleji orestujeme nakrájanú cibuľku, nakrájanú mrkvu, paštrnák, mäso nakrájané na kocky, pridáme rascu, tymián, korenie, kapustu nasekanú na kúsky, premiešame, podlejeme litorm vody a pridáme cviklu očistenú a nakrájanú na kocky. Necháme prudšie prevrieť a pridáme paradajky a zemiaky nakrájané na malé kocky. Prilejeme dva litre vody a polievku varíme do zmäknutia hovädzieho mäsa, približne dve hodiny. Na záver zahustíme pohánkovou krupicou a pridáme bylinky podľa chuti.
Dnes sme varili na červeno a zajtra si pripravíme zelené variácie šalátu.