Maďarská národná kuchyňa.
„Šišky, nech sú ľahké ako pena a krehké, aby sa rozplývali v ústach. A farbu nech majú zlatožltú. V páse nech ich obopína pravidelný biely cingulus. A nech ich pred nás predložia zahorúca...“ Napísal istý zasvätený znalec maďarskej gastronómie. Práve týmto jedlom, ktoré má byť vždy čerstvé a horúce, sa zavŕši týždeň maďarských národných kulinárskych špecialít. Posledný recept je teda jasný, preto dajme opäť slovo Daliborovi Uhlárovi a hlavne znalcovi maďarskej kuchyne Ľudovítovi Koššárovi alias Luigimu.
Horúce jablkové šišky Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.
Na prípravu 10 porcií horúcich jablkových šišiek potrebujeme: 1 kg jabĺk, 300 g hladkej múky, prášok do pečiva, 100 g cukru, 1 vanilkový cukor a dve vajíčka.
Postup: Jablká olúpeme, nastrúhame a pokvapkáme citrónovou šťavou, aby neostali hnedé. Ďalej preosiatu múku s práškom do pečiva, cukrom, vanilkovým cukrom a vajíčkami zmiešame a zamiesime ľahké šiškové cesto aj s postrúhanými jablkami. Chvíľu necháme cesto odstáť a potom cestové šišky, ktoré si vykrajujeme lyžicou pečieme, ako klasické šišky v horúcom oleji. Pripravíme si ešte jablkový kompót – jablká nakrájame na kocky, pridáme trochu cukru, klinčeky, škoricu a dáme variť, aby vznikla hustá zmes. Potom túto jablkovú zmes dávame na šišky a posypeme škoricovým cukrom.