Nadýchané langoše

Nadýchané langoše

Tento týždeň vám ponúkne recepty naša kolegyňa z rozhlasovej pyramídy. Kristína Hanáková pracuje vo francúzskej redakcii vysielania do zahraničia – a je veľkou milovníčkou langošov. Spájajú sa jej s detstvom a prázdninami na Balatone - tam ich jedla po prvý krát. Odvtedy vyskúšala množstvo receptov, ale ten dnešný jej prezradila pred 25 rokmi jedna pani na folklórnom festivale v severných Čechách, ktorá tam prevádzkovala stánok s rýchlym občerstvením. Miroslav Würfl najprv zisťoval, aké suroviny budeme potrebovať na chrumkavé langoše.

Nadýchané langoše Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Potrebujeme:

  • dva deci vlažného mlieka
  • jedny kvasnice, teda pekárske droždie
  • pol kila hladkej múky
  • olej
  • jednu kávovú lyžičku soli
  • 120 gramov  kyslej smotany
  • jeden a pol kávovej lyžičky sódy bikarbóny
  • jedno vajce



Postup:

Najprv si z mlieka, kvasníc a múky pripravíme kvások, do ktorého neskôr pridáme aj ostatné suroviny a cesto necháme odpočívať asi hodinu. Potom si cesto rozdelíme na menšie časti, urobíme z nich bochníčky a opäť necháme cesto oddychovať. Po niekoľkých minútach si z bochníkov vytvarujeme langoše primeranej veľkosti a vložíme do horúceho oleja. Najlepšie je, keď langoš v ňom doslova pláva. Necháme ho ponorený v oleji len niekoľko sekúnd, obrátime na druhú stranu, langoš sa nafúkne – a môžeme podávať. Dobrú chuť!
Zajtra si pripravíme kurča s ochutenou majonézou a vlašskými orechmi.


Autor: Miroslav Würfl

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame