Ako znížiť potravinový odpad v kuchyni? Touto otázkou sa zaoberá Vojtech Végh, ktorý si založili vlastnú vegánsku reštauráciu v Kambodži. Pripravoval v nej pre svojich hostí aj karfiolové pyré, s pečeným karfiolom, nakladanými karfiolovými stonkami a pečenými listami s karfiolovým šalátom. Dnes nám aj s Beátou Repíkovou povedia, ako možno využiť v kuchyni každý lístok a každú stonku.
Karfiolové pyré a pečený karfiol
Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.
Dnes na prípravu obeda potrebujeme karfiol, ktorý si rozdelíme na ružičky, oddelíme stonky a listy, ďalej potrebujeme ocot, soľ a korenie. Z karfiolu pripravíme postupne pyré, pečený karfiol, chipsy, nakladané stonky, karfiolový šalát.
Postup:
Časť karfiolových ružičiek varíme s trochou soli a korenia, po uvarení rozmixujeme na karfiolové pyré. Časť karfiolových ružičiek upečieme opäť trochu osolíme a okoreníme a pečieme 20 minút pri 180 stupňov. Pečený karfiol potom podávame s pyré. Časť karfiolových stoniek si na tenko nakrájame a dáme do sladkokyslého nálevu podávame ako prílohu. Časť karfiolových listov nakrájame na tenko a osmažíme na oleji aby sme mali chrumkavé listy - podávame ako chipsy. Časť karfiolových stoniek zmiešame s karfiolovými listami a s karfiolovým pyré. Pridáme soľ, korenie a trochu octu a takto si pripravíme karfiolový šalát. Na tanier potom poukladáme postupne pripravené pyré, pečený karfiol, karfiolový šalát, chipsy a nakladané stonky. Prajeme vám dobrú chuť. V nedeľu si pripravíme dusený„ pak čoj“ s pyré so slnečnicovými semenami a sušenou drťou z melóna.