Maďarská národná kuchyňa.
Územie horného Maďarska je azda najpestrejšou časťou našich južných susedov. V okolí Egera, Tokaja, Serenča a Níreďházy sú oblasti s piesčitými vrchmi a dolinami, ako aj kľukatými riekami a močiarmi. V tejto oblasti sa rodí zamatovo sladké hrozno ako med. Ale aj tamojšia maďarská kuchyňa je plná pozitívnych prirovnaní. Aj dnes máme pre vás pripravenú ďalšiu maďarskú špecialitu. Aké jedlo si uvaríme, povedal v rozhovore Daliborovi Uhlárovi špecialista na maďarské jedlá Ľudovít Koššár alias Luigi.
Teľacia pečeň na tokajský spôsob s pórom, hroznom a šampiňónovou štrúdľou Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.
Na prípravu teľacej pečienky na tokajský spôsob potrebujeme: 600 g teľacej pečienky, 500 g kyslých jabĺk, 300 g hrozna, pažítku, 10 g póru, 2 dcl tokajského vína, maslo, olej, čierne korenie, soľ a trochu hladkej múky.
Postup: pečienku nakrájame na plátky, jemne posypeme hladkou múkou, upečieme na oleji alebo masle. Potom jemne spečenú pečeň vyberieme na tanier a zakryjeme. Vo výpeku z pečene podusíme hrozno, pór, nakrájané jablká a dusíme, kým jabĺčka nezmäknú. A nezabudneme podliať tokajským vínom. Potom túto podusenú zmes zmiešame s pečienkou. Prílohou je šampiňónová štrúdľa, ktorú si pripravíme z lístkového cesta. Šampiňóny udusíme na cibuľke, pridáme smotanu a zahustíme vajíčkom. Potom naplníme cesto, zrolujeme a upečieme.