27.5.2013
Suroviny: 1800 g hovädzej sviečkovice môže byť aj falošná v celku, 120 g tuku, 150 g cibule, 2 -3 mrkvy, 2 petržleny, 30 g zeleru, soľ, horčica, biele mleté korenie, 1 citrón bez kôry, 500 ml sladkej smotany 33%, cukor
Postup: Mäso osolíme, potrieme zo všetkých strán horčicou a opražíme na tuku. Vyberieme na tanier a vo výpeku opražíme pokrájanú cibuľu do sklovita. Pridáme na kolieska pokrájanú koreňovú zeleninu, orestujeme a pridáme mäso. Podlejeme asi 1 litrom horúcej vody, do ktorej pridáme na kolieska pokrájaný citrón. Dusíme do mäkka. Nakoniec urobíme zátrepku, 100 g hladkej múky opražíme na 2 polievkových lyžiciach oleja a zalejeme smotanou. Šťavy by malo byť asi 1 liter. Mäso nakoniec opláchneme a pokrájame asi na centimetrové plátky. Šťavu prelejeme do misy a podávame s knedľou a mäsom.