Maďarská národná kuchyňa.
V roku 1873 sa mestské časti Pesť, Buda a Óbuda zjednotili a vzniklo mesto, ktoré poznáme ako Budapešť. Na ľavom brehu Dunaja, čiže na Peštianskej strane, nájdete mnoho vynikajúcich typických maďarských reštaurácií. Dalibor Uhlár pri nedávnej návšteve hlavného mesta Maďarska ochutnal – možno povedať, že kulinárskeho reprezentanta – Sviečkovicu á la Budapešť. Ako sa pripravuje toto vyberané jedlo, ktoré bolo špeciálne vytvorené pre maďarskú kuchyňu a ktoré sa pripravuje z charakteristických a zároveň ušľachtilých surovín, povie aj dnes špecialista na maďarské jedlá Ľudovít Koššár alias Luigi.
Sviečkovica á la Budapešť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.
Na prípravu Sviečkovice á la Budapešť potrebujeme: 600 g bravčovej sviečkovice, 5 plátkov slaniny, 100 g kuracej pečienky, 100 g šampiónov, 100 g hrášku, 150 g zelenej papriky, 150 g rajčín, cibuľu alebo pór, červenú papriku (podľa chuti), korenie a soľ.
Postup: Bravčovú sviečkovú nakrájame na 4 plátky, ktoré obalíme slaninou a opečieme, tak ako steaky. Ďalej si pripravíme zeleninové ragú. Na oleji speníme cibuľu, posypeme jemne červenou mletou paprikou – tak aby nám zmes nezhorkla. Pridáme ďalej kuracie pečienky a nakrájané šampiňóny, papriku, rajčiny a hrášok. Podlejeme vodou, prípadne červeným vínom a podusíme. Podávame k tejto maďarskej špecialite pečené zemiaky.