Včera vám v Kulináriu - moja kolegyňa Janka Bleyová so svojou spoločníčkou - servírovali hovädzie mäso s celozrnnou tarhoňou. Možno sú však medzi vami aj „fajnšmekri“, ktorým ulahodí práve dnešná ponuka. A čo to bude? Počúvajte.
Fantastický jablkový koláč Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.
Potrebujete:
- 150 gramov ovsených vločiek
- 150 gramov hladkej špaldovej múky
- 200 gramov trstinového cukru
- 180 gramov kokosového oleja
- 5 jabĺk
- 2 -3 hrušky
- dve čajové lyžičky mletej škorice
- dve čajové lyžičky bourbon vanilky
- a štipku soli
Postup:
Jablká a hrušky si nastrúhame nahrubo. Potom si pripravíme dve misky. Do jednej misky si nasypeme 75g ovsených vločiek, 75g hladkej špaldovej múky, 100g trstinového cukru (alebo kokosového cukru), 1 ČL mletej škorice, 1 ČL bourbon vanilky, štipku soli a do druhej misky to isté. Zmes v každej miske dobre premiešame. Rúru si predhrejeme na 180 stupňov a zapekaciu misku (20x20cm) vyložíme papierom na pečenie. Na dno zapekacej misky dáme polovicu zmesi (len tak zľahka posypeme dno, príliš neutláčame), potom na ovsenú zmes pridáme nastrúhané ovocie a vrch posypeme druhou polovicou ovsenej zmesi. Nakoniec si v malom hrnci roztopíme kokosový olej a popolievame ním celý povrch koláču. Pečieme 40 minút, kým koláč vstrebe maslo a vrch je pekne zlatý a mierne chrumkavý. Pred podávaním necháme vychladnúť, inak sa koláčik bude mierne trúsiť.