Jókaiho fazuľová polievka

Jókaiho fazuľová polievka

Kulinárium – maďarská národná kuchyňa.

Hovorí sa, že jedlá maďarskej kuchyne patria medzi najchutnejšie kulinárske zážitky. Preto vám počas tohto týždňa budeme servírovať pochúťky našich južných susedov. Nebude to len taká „klasika“ ako „hortobáďske palacinky“ alebo guláš, ako všetci poznáme. Naopak, zameriame sa na maďarské národné kulinárske špeciality. Ich kuchyňa, rovnako ako celá maďarská kultúra, nesie v sebe už vyše tisíc rokov dvojaké korenie: je svojskou zmesou východných a západných tradícií. Kuchyňa Maďarov je premenlivá, pestrá, niekedy prísne sa pridržiavajúca tradícií a inokedy frivolná. Ale poďme už variť. Celý týždeň to bude so špecialistom na maďarské pochúťky s Lajošom Koššárom alias Luigim, s ktorým sa rozprával Dalibor Uhlár. Dnes to bude polievka pomenovaná po maďarskom spisovateľovi Jókai Mórovi, ktorý sa okrem písania románov vynikajúco vyznal aj v kuchárskom umení. Preto právom nosí názov polievky aj jeho meno.

Jókaiho fazuľová polievka Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Na prípravu 10 porcií Jókaiho polievky potrebujeme: 1 a ½ kg údeného bravčového kolena, 50 g údenej slaniny, 300 g domácej údenej klobásy, 1 a ½ kg strakatej maslovej fazule, ktorú si deň predtým namočíme do vody, a zeleninu: mrkvu, petržlen, môžete pridať aj zeler, cesnak, bobkový list, čierne korenie, mrveničku a smotanu.

Postup: Fazuľu aj údené koleno prevaríme vykostíme a mäso nakrájame na malé kúsky, fazuľu varíme so zeleninou, postupne pridáme nakrájanú slaninu, klobásky, ktoré môžeme aj v celku variť alebo aj pokrájané na kolieska. Keď už je zelenina uvarená do mäkka pridáme do polievky zápražku – červenú s cibuľkou, zahustenú múkou a podľa chute mletú papriku, či už sladkú alebo pikantnú. Zápražkou zahustíme a podávame s mrveničkou a čerstvou petržlenovou vňaťou a kyslou smotanou.

Dalibor Uhlár

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame