Aj dnes Michal Herceg oslovil Mariána Myjavca známeho aj ako Muž v zástere. Pripravil si pre nás mrkvový koláč s citrónovým krémom.
Mrkvový koláč s citrónovým krémom Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.
Potrebujeme:
- 400g najemno postrúhanej mrkvy
- 4 vajíčka
- 150g kryštálového cukru
- 200g rastlinného tuku alebo masla
- 250g špaldovej hladkej múky
- 1 kypriaci prášok do pečiva
- 100g posekaných vlašských orechov
- 1/2 čl škorice - tú určite nezabudnite
- Šťava z 1/2 citróna
Lemon curd:
- 3 vajíčka
- 120g kryštálového cukru
- 100g citrónovej šťavy - z cca 2 väčších citrónov
- 50g masla
Postup:
Vajíčka s cukrom vyšľaháme do hustej svetlej peny. Pridáme roztopené maslo, múku zmiešanú s kypriacim práškom a škoricou. Nakoniec ručne varechou primiešame mrkvu, orechy a citrónovú šťavu. Cesto vylejeme do vymastenej a pomúčenej formy a dáme piecť do vyhriatej rúry na 180°C na horný dolný ohrev cca 45 minút. Medzitým si spravíme citrónový krém. Vo vodnom kúpeli šľaháme metličkou vajíčka s cukrom a citrónovou šťavou, kým nám vznikne hustý krém. Trvá to asi 5 minút. Do horúceho krému zašľaháme maslo. Mierne vychladnutým krémom polejeme upečený vychladnutý koláč. Krém má úžasnú konzistenciu a hneď po naliatí na koláč krásne tuhne. Finálne koláč ozdobíme pokrájanými pistáciami alebo inými orieškami.