Kulinárium – vojenská kuchyňa.
V tomto týždni nám v Kulináriu predstavili svoje recepty vojenskí kuchári. Jedlá boli mäsité, výdatné a energeticky plnohodnotné. Pred nami je ale víkend, a preto dnes prichádza na rad sladké osvieženie. Delostrelecké guľky z Rožňavy za asistencie rotného Rolanda Hulána pripravoval kuchár desiatnik Ján Szegedi. Autor seriálu Miroslav Minár však už hneď na úvod rozšifroval, prečo práve delostrelecké guľky a nie chemické, keďže v Rožňave sídli špeciálna jednotka ozbrojených síl.
Delostrelecké guľky Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.
Na prípravu desiatich porcií delostreleckých guliek budeme potrebovať: cca 1 kg hrudkového tvarohu, 0,5 kg detskej krupice, 300 g hrozienok, 5 ks vajec, 5 PL kryštálového cukru, mlieko na namočenie hrozienok, 2 ks vanilkový cukru, 250 g masla, 200 g strúhanky, 1 PL oleja, štipka soli do cesta, štipka do vody, cca 100 g čokoládovej polevy granulovanej.
Postup: Do primerane veľkého hrnca alebo kastróla si postavíme variť vodu, do ktorej pridáme soľ – nie veľa. Na panvičke si opražíme strúhanku s trochou oleja, pridáme kryštálový cukor, vanilkový cukor alebo škoricový cukor, to je na zvážení. V miske si pripravíme hmotu, ktorú sme vymiešali z tvarohu, detskej krupice, vajec a hrozienok namočených v mlieku. Hmota musí byť tvarovateľná, nie však riedka. Tvarujeme guľky veľkosti pingpongových loptičiek. Do stredu guličiek vtláčame čokoládovú granulu a otvor gúľaním v dlani uzavrieme. Takto pripravené guľky vkladáme do vriacej vody a uvaríme ich. Guľky sú hotové, keď sa vyplavia na povrch. Vyberieme ich cedidlom, položíme na tanier, posypeme opraženou strúhankou a polievame maslom. Môžeme ich ešte preliať aj ovocným alebo čokoládovým toppingom. Prajeme dobrú chuť.