Tento týždeň varíme podľa receptov Jany Manikovej z Račianskeho muzeálneho spolku. Tvrdí, že čerstvá hlávka kapusty je dobrým základom vynikajúcej polievky, ale aj sýteho hlavného jedla. Preto si dnes pripravíme paradajkovú kapustu. Miroslav Würfl si najskôr zapísal, čo si okrem kapusty musíme ešte zaobstarať.
Paradajková kapusta Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.
Potrebujeme:
- pol kila bravčového mäsa
- hlávkovú bielu kapustu
- jednu väčšiu cibuľu
- krištáľový cukor
- drvenú rascu,
- mleté čierne korenie
- bobkový list – dva kúsky
- olej
- paradajkový pretlak
- jeden surový nastrúhaný zemiak
- soľ
Postup:
Nakrájanú cibuľu osmažíme do zlatista na oleji, pridáme bravčové mäso nakrájané na kocky, pridáme soľ, čierne mleté korenie, trochu podlejeme. Dusíme do mäkka, v kuchte približne 25 minút. Kapustu na jemno nakrájame, obaríme horúcou vodou a necháme odkvapkať. Do hrnca dáme odkvapkanú kapustu, dve kávové lyžičky cukru, dva decilitre vody, bobkový list, rascu, soľ a dusíme do polomäkka. Paradajkový pretlak zriedime trochou vody, vlejeme do kapusty a necháme chvíľu povariť.Do kapusty pridáme uvarené mäso, najemno nastrúhaný zemiak na zahustenie a päť minút necháme za občasného miešania povariť. Podávame s knedľou alebo s čerstvým chlebom.
Zajtra si pripravíme syrovo – mäsové fašírky.