Vedeli ste, že hovädzie mäso je nielen chutné, ale aj veľmi výživné? Má mimoriadne veľa bielkovín a len málo tukov. Je zdrojom všetkých dôležitých aminokyselín, a z minerálov sú v ňom obsiahnuté zinok, selén, horčík a železo. Dnes nám predsedníčka Račianskeho muzeálneho spolku Jana Maniková uvarí hovädzie v keli. Miroslavovi Würflovi najprv povedala, aké suroviny potrebujeme na jeho prípravu.
Hovädzie v keli Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.
Potrebujeme:
- pol kila hovädzieho mäsa
- olej
- jednu stredne veľkú cibuľu
- dva až štyri strúčiky cesnaku podľa veľkosti strúčikov
- soľ
- mleté čierne korenie
- majoránku
- hladkú múku na zásmažku
- stredne veľkú hlávku kelu
Postup:
Na oleji do zlatista opražíme nakrájanú cibuľu, pridáme a osmažíme polovicu množstva popučeného cesnaku, nie naraz s cibuľou, lebo cesnak sa osmaží skôr. Pridáme na kocky nakrájané mäso, osolíme, okoreníme, opražíme ho tak, aby sa zatiahlo, podlejeme vodou a zakryté za občasného miešania dusíme do mäkka. Pred dorobením vložíme nakrájaný kel, soľ, mleté čierne korenie, rascu a ďalej dusíme. Keď je kel mäkký, pridáme prelisovaný zbytok cesnaku a majorán, urobíme zásmažku – tri zarovnané polievkové lyžice hladkej múky na jednu lyžicu múky – jednu lyžicu tuku + jeden dcl vody = mierne zohrejeme tuk, nasypeme múku za postupného miešania, do jemného odtieňa, za stáleho miešania prilejeme vlažnú vodu, môžeme miešať šľahacou metličkou; zásmažku primiešame do kelu s mäsom, chvíľku dusíme, aby sa nám chute spojili a môžeme servírovať. Podávame s varenými zemiakmi.
Zajtra si pripravíme tvarohové knedličky.