Tento týždeň Vám svoje recepty ponúkne predsedníčka Račianskeho muzeálneho spolku Jana Maniková. V kuchyni občas aj experimentuje, ale väčšinou varí osvedčené jedlá. Patrí k nim aj dnešný pokrm, ktorého základom sú zemiaky. Miroslavovi Würflovi upresnila aj ďalšie podrobnosti.
Kyslá zemiaková polievka Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.
Potrebujeme:
- kilo zemiakov
- soľ
- mleté čierne korenie
- červenú papriku
- bobkový list
- jednu stredne veľkú cibuľu, (kto má rád aj dva strúčiky cesnaku)
- svetlú zásmažku
- jeden a pol litra mlieka
Postup:
Očistené zemiaky nakrájame na kocky, vložíme do hrnca, pridáme soľ, trochu korenia, bobkový list, očistenú cibuľu a cesnak. Všetko zalejeme vodou tak, aby boli zemiaky akurát zaliate a podusíme; zemiaky majú trochu inú chuť, akoby sme ich varili vo väčšom množstve vody. Keď sú zemiaky mäkké, prilejeme jeden liter zohriateho mlieka a necháme ďalej zohrievať, zatiaľ urobíme zásmažku: zásmažka – tri zarovnané polievkové lyžice hladkej múky na jednu lyžicu múky – jednu lyžicu tuku + jeden dcl vody = mierne zohrejeme tuk, nasypeme múku za postupného miešania do jemného odtieňa a za stáleho miešania prilejeme pol litra mlieka. Zásmažku vlejeme do polievky, pridáme štipku červenej papriky, aby mala jemnú farbu, a necháme štyri minúty povariť. Do polievky na záver môžeme pridať nasekanú petržlenovú vňať alebo pažítku. A kto ju chce mať kyslejšiu, tak si prileje trocha octu. Dobrú chuť!
Zajtra si pripravíme hovädzie v keli.