Kyslá zemiaková polievka

Kyslá zemiaková polievka

Tento týždeň Vám svoje recepty ponúkne predsedníčka Račianskeho muzeálneho spolku Jana Maniková. V kuchyni občas aj experimentuje, ale väčšinou varí osvedčené jedlá. Patrí k nim aj dnešný pokrm, ktorého základom sú zemiaky. Miroslavovi Würflovi upresnila aj ďalšie podrobnosti.

Kyslá zemiaková polievka Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Potrebujeme:

  • kilo zemiakov
  • soľ
  • mleté čierne korenie
  • červenú papriku
  • bobkový list
  • jednu stredne veľkú cibuľu, (kto má rád aj dva strúčiky cesnaku)
  • svetlú zásmažku
  • jeden a pol litra mlieka



Postup:

Očistené zemiaky nakrájame na kocky, vložíme do hrnca, pridáme soľ, trochu korenia, bobkový list, očistenú cibuľu a cesnak. Všetko zalejeme vodou tak, aby boli zemiaky akurát zaliate a podusíme; zemiaky majú trochu inú chuť, akoby sme ich varili vo väčšom množstve vody. Keď sú zemiaky mäkké, prilejeme jeden liter zohriateho mlieka a necháme ďalej zohrievať, zatiaľ urobíme zásmažku: zásmažka – tri zarovnané polievkové lyžice hladkej múky na jednu lyžicu múky – jednu lyžicu tuku + jeden dcl vody = mierne zohrejeme tuk, nasypeme múku za postupného miešania do jemného odtieňa a za stáleho miešania prilejeme pol litra mlieka. Zásmažku vlejeme do polievky, pridáme štipku červenej papriky, aby mala jemnú farbu, a necháme štyri minúty povariť. Do polievky na záver môžeme pridať nasekanú petržlenovú vňať alebo pažítku. A kto ju chce mať kyslejšiu, tak si prileje trocha octu.  Dobrú chuť!
Zajtra si pripravíme hovädzie v keli. 

Autor: Miroslav Würfl

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame