Kulinárium – vojenská kuchyňa.
V dnešnej časti vojenského Kulinária sa musel Miroslav Minár stať doslova prieskumníkom, aby odhalil, čo sa skrýva za tajuplným názvom jedla: logistické prekvapenie. Náš plukovník však nesklamal a v topoľčianskej vojenskej kuchyni záhadu odhalil. Jedlo pripravoval vojak Peter Pacher z 12. mechanizovaného práporu z Nitry, ktorému asistoval rotný Roland Hulán.
Logistické prekvapenie Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.
Na prípravu desiatich porcií logistického prekvapenia potrebujeme: 1 kg bravčového pliecka, stehna alebo karé, 0,5 kg kuracích pŕs, 1 väčšia cibuľa, 150 g šampiňónov, 150 g sladkej kukurice, 50 g kapie, 1 hlávka feferónov, 20 g horčice, 20 g kečupu, 50 g lečo alebo čerstvú papriku + paradajky, sladkú mletú papriku podľa chuti, 200 g syru Eidam, 0,5 dl oleja, soľ podľa potreby, rovnako korenie;
Ďalej: 700 g zemiakov, 2 – 3 strúčiky cesnaku, 2 – 3 ks vajcia, majoránka, 100 až 150 g hladkej múky podľa hustoty cesta, soľ podľa potreby, korenie čierne mleté, cca 1 dl oleja na vypekanie placiek.
Postup: Bravčové pliecko si nakrájame na rezančeky, osolíme, okoreníme, pridáme horčicu, kečup, papriku, hlávku feferónu, trošku oleja a mäsko necháme v „páci“ odležať 2 – 3 hodiny – nie je podmienka. Na oleji si orestujeme pokrájanú cibuľku do zlatista a pridáme bravčové mäsko, ktoré poriadne opečieme. Postupne pridávame zvyšok horčice, kečupu, šampiňóny, kukuricu, podusíme a potom pridávame kuracie prsia tiež pokrájané na rezančeky osolené a okorenené. Mäská sa po chvíľke dusenia spoja do jednej kompozície, trochu podlejeme horúcim vývarom, alebo horúcou vodou a tesne pred koncom vkladáme lečo, aby tie chute a tá konzistencia ostali spolu a nenarušili štruktúru jednotlivých ingrendiencií. Na záver pridávame kapiu – je sterilizovaná, takže necháme len ohriať.
K tomuto si pripravíme zemiakovú placku, a to tak, že zemiaky si postrúhame, pridáme soľ, pretlačíme cesnak, korenie, niekde pridávajú aj rascu, vajíčka, posypeme múkou, necháme ju trošku vpiť do zemiakov. Vymiešame cesto také, aby sa z toho dala vypiecť pekná okrúhla placka – nie veľmi hrubá, lebo sa do nej vkladá naše prekvapenie. Na oleji upečenú placku preložíme cez polovicu taniera, naberieme pripravenú pochúťku, prehneme placku, posypeme strúhaným syrom a zdobíme kapiou a bohatou zeleninovou oblohou. Servírujeme a prajeme dobrú chuť!