Kulinárium – vojenská kuchyňa.
Vojaci odchádzajúci na výcvik do poľa a so sebou si berú spravidla aj malú poľnú. Zmestí sa do nej naozaj všeličo. Možno aj toto inšpirovalo tvorcov vojenského Kulinária k tomu, aby dnešné jedlo nazvali malá poľná. Varí vojak Maroš Gunár, chemik z Rožňavy, a slovom prevádzajú rotný Roland Hulán a Miroslav Minár.
Malá poľná Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.
Na prípravu desiatich porcií malej poľnej potrebujeme: cca 1,2 kg kuracích pŕs, 200 g syru eidam, 150 g šampiňónov, 100 g kapie, soľ podľa chuti, podobne čierne korenie mleté, cca 0,5 l oleja na vyprážanie;
Ďalej: 0,3dl mlieka, cca 250 – 300 g hladkej múky podľa hustoty cesta, 2 – 3 ks vajec, soľ podľa potreby.
Postup: Prsia si pekne narežeme filetovacím alebo klasickým kuchynským nožom tak, že z kraja režeme cez celý stred až ku kraju, ale neprerežeme ho celkom. Urobíme z neho takého motýľa, ktorého mierne naklepeme alebo len ho rúčkou noža pobúchame. Vzniknutý plát mäsa osolíme, poukladáme syr, šampiňóny, kapiu prehneme a vkladáme do pripraveného cestíčka, ktoré sme si pripravili z mlieka, múky, vajec a soli. Obalené mäso v cestíčku vkladáme do rozpáleného oleja a vyprážame do zlatistej farby. Nemusíme sa báť, že by sa to neprepieklo. Kým cestíčko zhnedne, vnútro sa nám krásne urobí a ostane šťavnaté. Po vypražení v strede spravíme šikmý rez a malú poľnú predstavíme, čo má vo vnútri. Zdobíme bohatou zeleninovou oblohou a ako prílohu podávame opekané zemiačiky, rôzny dressing.