Sú potraviny, ktoré máme doma takmer vždy poruke. Patrí k nim aj mrkva. Potrebujeme ju do polievky, do šalátov, do obľúbenej sviečkovej omáčky, ale aj do rizota, či stále populárnejšieho mrkvového pyré. Z mrkvy sa však dajú pripraviť aj vynikajúce zákusky, torty a koláče. Výhodou je, že obsahuje len minimum kalórii, sacharidov, tuku a bielkovín. Nechýba ani v starých receptoch Anny Volekovej zo Serede, ako zistila Hana Michalčíková.
Mrkvové šatôčky Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.
Potrebujeme:
- 500 g polohrubej múky
- 250 g masla alebo margarínu
- 250 g strúhanej mrkvy
- 1 prášok do pečiva
- 1 vanilkový cukor
Postup:
Všetky suroviny zapracujeme a vyrobíme z nich hladké cesto, ktoré sa nám nebude lepiť na ruky a rozvaľkáme na veľký plát. Pokrájame na štvorce, do každého vložíme za malú lyžičku lekváru a urobíme z toho trojuholníček. Uložíme na plech vedľa seba, nemusíme ich ani zvrchu potierať, len rovno dáme pri 180-190 stupňoch piecť. Pečieme dozlatista a zvrchu pocukrujeme.
Ak už dostávate chuť na Mrkvové šatôčky, tak pridám pár poznatkov, ktoré ju ešte zvýšia: Luteín, ktorý mrkva obsahuje zlepšuje zdravie očí. Mrkva pomáha pri chudnutí, pretože dokáže zasýtiť a má nízky počet kalórií. Ak sa spojí mrkva s pár kvapkami oleja, telo z nej dokáže absorbovať viac zdraviu prospešných látok.