Ako žili a stravovali sa ľudia na západnom Slovensku? Napr. v časoch veľkonočných? Najdôležitejšou knihou bola kuchárska kniha, pretože sa bolo treba pripraviť dostatočnou zásobou jedál na najväčšie kresťanské sviatky roka. Po štyridsaťdňovom pôste na dni hojnosti. Gazdiná mala povinností vyše hlavy, ale strážiť si musela aj písanku s receptami predkov, ktorá bola zárukou, že aj tento rok rodine bude chutiť. Našli sme ju aj v domácnosti Anny Volekovej zo Serede, ktorá aj tento rok potvrdila Hane Michalčíkovej, že na ich stole bude z čoho vyberať si. Najskôr si však na veľkonočný týždeň zaspomínala.
Sladké oškvarkové medvedie labky Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.
Potrebujeme:
- 250 g hladkej múky
- 250 g polohrubej múky
- 250 g bravčových neosolených oškvarkov
- 200 g práškového cukru
- 3 celé vajíčka
- 1 prášok do pečiva
- jeden vanilkový alebo škoricový cukor
Postup:
Oškvarky nahrádzajú tuk, takže žiadny iný nepoužívame, cesto vypracujeme tak, že všetky prísady zmiešame, dobre vypracujeme na hladké, nelepivé cesto, ktoré nerozvaľkáme, ale spravíme si len valček na doske a odtŕhame z neho cesto a ukladáme do formičiek. Formičky nemusíme vymastiť, cesto je dosť mastné, len môžeme každú odtrhnutú guľôčku ešte zľahka obaliť v múke. Vtlačíme do formičiek a pečieme 15- až 20 minút, kým sa nezdvihnú a nezružovejú.
Na západnom Slovensku sa zvykli piecť aj tzv. Jidášky, rozšírené v Čechách a na Morave. Nazývajú sa tak pečivá rôznych tvarov, napríklad praclíky v tvare písmen, ale aj figurálne a zoomorfné pečivá. Pomenovanie sa viaže ku kresťanskej vierouke, ktorá ich spája s biblickou postavou Judáša. Spletanie prameňov cesta pečiva predstavuje podľa ľudovej viery povraz, na ktorom sa Judáš obesil. My zajtra v našom Kulináriu oživíme ďalší zo starých zabudnutých receptov, ktoré sa zachovali v písanke Anny Volekovej zo Serede - Slané orechové pagáčiky.