„Čo vám mám navariť zajtra? Na čo máte chuť, čo by ste si dali...?“ Obligátne otázky adresované rodine. Zvedavého kuchára však občas prekvapia najmä odpovede potomkov. Tí totiž nemajú chuť na žiadnu špecialitu, ale na - v úvodzovkách - jednoduché jedlo, ktoré vôbec nie je vzácnosťou na ich rodinnom stole. Niečo podobné - nie raz - zažíva aj Miroslav Lenko, keď chce ulahodiť svojim stravníčkam. Aj s tým sa popri recepte na dnes - zdôveril mojej kolegyni Janke Bleyovej.
Morčací perkelt s haluškami Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.
Potrebujete:
- 1 kg morčacieho vykosteného stehna
- 2 cibule
- 3 strúčiky cesnaku
- polievkovú lyžicu sladkej mletej papriky
- polievkovú lyžicu údenej mletej papriky
- 150 mililitrov smotany na šľahanie
- olivový olej
- soľ
- korenie
Na halušky potrebujete:
- 2 vajcia
- 300 gramov polohrubej múky
- vodu
- maslo
- soľ
Postup:
Cibuľu nakrájame nadrobno a orestujeme na olivovom oleji, pridáme na kocky nakrájané mäso a pokračujeme v restovaní. Po chvíli pridáme na plátky nakrájaný cesnak, mletú sladkú a údenú papriku, podlejeme vodou a dusíme domäkka. Na záver zjemníme smotanou a dochutíme soľou a korením.
Pripraviť halušky - to je stará známa rutina, takže stručne pre „haluškových prvolezcov“: Múku zmiešame s vajíčkami, soľou a vodou. Vodu prilievame po častiach pokiaľ nám nevznikne hladké husté cesto. Pomocou "haluškára" hádžeme halušky do vriacej osolenej vody a varíme asi 3 minúty, pokiaľ nevyplávajú na povrch. Po scedení do halušiek vmiešame plátok masla, poriadne premiešame pokiaľ sa kompletne neroztopí.