Vojenský guláš pána plukovníka

Vojenský guláš pána plukovníka

Kulinárium – vojenská kuchyňa.

Už Napoleon zistil, že hladný vojak je zlý a nepoužiteľný vojak. Preto pred dôležitými bitkami dbal na to, aby jeho vojaci boli dostatočne nasýtení a bojovali tak až do úplného vyčerpania fyzických síl. Čo platilo pred storočiami, platí i dnes. Čo a ako dnes varia vojenskí kuchári sa dozvieme s Miroslavom Minárom v tohto týždňovom Kulináriu.

Vojenský guláš pána plukovníka Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Na prípravu vojenského gulášu pána plukovníka potrebujeme: 250 g hovädzieho predného, 250 g bravčového pleca, 500 g cibule, 1 – 2 hlávky cesnaku, zemiaky 0,5 kg + 1 zemiak na zahustenie, 2 polievkové lyžice paradajkového pretlaku, papriku sladkú mletú, papriku štipľavú mletú, 2 – 3 ks feferónok, soľ podľa chuti, čierne korenie mleté podľa chuti, majoránku, rascu mletú alebo celú, masť bravčová cca 100 – 150 g, lečo alebo čerstvé paradajky, 500 g papriku, mrkvu, 100 g petržlen.

Postup: Mäso si pokrájame na kocky, t. j. 10 až 15 gr. Pokrájanú cibuľku na drobno popražíme, pridáme cesnak, par. pretlak, rascu spolu s cibuľkou restujeme, pridáme hovädzie mäsko, soľ, korenie, papriku, v ruke rozpučenú feferónku a dusíme za občasného podlievania, pripravujeme gulášový základ. Keď sa základ nadobudne peknú konzistenciu, pridáme na drobno krájanú koreňovú zeleninu a dusíme zase pod pokrievkou. Medzitým si očistíme zemiaky a jeden zemiačik pokrájame na drobné kocky a pridáme, aby sa celkom rozvaril a zároveň aj zahustil. Keď je hovädzinka uvarená tak do polovice, pridávame bravčové pliecko taktiež nakrájané na kocky.
Keď sú obe mäská konzistenčne medzi žuvačkou, ale dajú sa rozkúsať, tak pridávame zemiaky. Keď sa na zemiakoch obíjajú hrany tak je guľáš hotový, ale ešte predtým tam pridáme lečo, alebo čerstvú papriku a paradajky. Veľmi tieto zeleniny nerozvárame aby zvýraznili chuť gulášu a bolo ich cítiť. Keď sa nám guláš dovaril, pridáme cez dlaň rozdrvenú majoránku a prikryjeme, aby sa sparila. Zvýrazníme chuť cesnakom, štipľavou paprikou a feferónkami, ale všetko z mierou. Podávame s chlebíkom a k tomu dobre vychladeným pivkom. Dobrú chuť.

Miroslav Minár

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame